UN: Postoje naznake o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun angažovao je tim UN da istraži navodne hemijske napade
50 pregleda 1 komentar(a)
un, Foto: Esa.un.org
un, Foto: Esa.un.org
Ažurirano: 04.06.2013. 11:05h

U izveštaju UN o Siriji stoji da postoje "opravdani razlozi" da se vjeruje da su toksične hemikalije upotrebljene kao oružje u bar četiri napada u Siriji.

Međutim, kako se navodi, potrebno je više dokaza da bi se utvrdilo koji su tačno hemijski agensi korišćeni i ko ih je upotrebio.

Istražna komisija UN saopštila je da je do konačnih zaključaka moguće doći samo ispitivanjem uzoraka uzetih direktno sa žrtava ili mjesta napada. UN su pozvale Damask da dozvoli stručnom timu da uđe u zemlju.

U izvještaju koji je komisija podnela Savjetu UN za ljudska prava, obje strane optužene su za ratne zločine. Komisija upozorava da bi dostavljanje oružja pobunjenicima koji žele da zbace predsednika Sirije Bašara el-Asada moglo povećati opasnost daljih kršenja ljudskih prava i još žrtava.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, angažovao je tim UN da istraži navodne hemijske napade u Siriji, pošto je vlada u Damasku tražila istragu navodnog napada pobunjenika na Han al-Asad, na sjeveru Alepa, 19. marta. Sirijska vlada, međutim, želi da istraga bude ograničena na taj incident.

Sirijski vojnici navodno su ubijeni ili povrijeđeni u tom incidentu za koji pobunjenici krive njih. Aktivisti opozicije naveli su više od šest slučajeva u kojima je vlada upotrijebila hemijsko oružje.

Ban insistira na široj istrazi, koja bi obuhvatila incident koji se u decembru dogodio u Homsu. On je imenovao švedskog stručnjaka za hemijsko oružje, Akea Selstroma za vođu istražnog tima UN, a Sirija je tom timu zabranila ulaz u zemlju.

Dokazana upotreba hemijskog oružja mogla bi izazvati jači odgovor međunarodne zajednice na dvogodišnji rat u kojem je do sada ubijeno više od 70.000 osoba. Američki predsednik Barak Obama rekao je da bi upotreba tog oružaj bila "crvena linija" ali njegova vlada tvrdi da još traži črvste dokaze.

Bonus video: