Sastanak talibana i iranskih obavještajaca u Teheranu

Sastanak iranskih predstavnika sa talibanima je vrlo neobičan događaj s obzirom da su dvije strane ranije bili zakleti neprijatelji, jer talibani okupljaju radikalne sunite, dok su u Iranu na vlasti šiiti
0 komentar(a)
Teheran, Foto: Googlemaps
Teheran, Foto: Googlemaps
Ažurirano: 01.06.2013. 17:55h

Delegacije avganistanskih talibana i iranskih obavještajnih službi sastale su se danas u Teheranu, prenijela je iranska agencija Fars.

Ta agencija navodi da su gosti u Teheran došli iz svog predstavništva u Kataru, gdje su nedavno otvorili svoju kancelariju.

Sastanak iranskih predstavnika sa talibanima je inače vrlo neobičan događaj s obzirom da su dvije strane ranije bili zakleti neprijatelji, jer talibani okupljaju radikalne sunite, dok su u Iranu na vlasti šiiti.

Sastanak u Iranu mogao bi da bude znak da Iran pokušava da se postavi kao medijator u pregovorima između aktuelnih vlasti u Avganistanu koje predvodi predsjednik Hamid Karzai i, s druge strane, talibana. Sukob između te dvije avganistanske struje traje već 12 godina.

Bivši američki komandant u Avganistanu Džon Alen juče je pozvao Bijelu kuću da saopšti koliko vojnika planira da ostavi u toj zemlji poslije američkog povlačenja 2014. godine. Alen je rekao je da Avganistanci treba da znaju koliko će američkih vojnika ostati kako bi odlučili na čiju će stranu stati - uz vladu ili talibane.

On je preporučio da poslije povlačenja u Avganistanu ostane 13.600 američkih vojnika koje bi podržali dodatne snage NATO-a.

Zvaničnici trenutno razmatraju da u toj zemlji ostane između 8.000 i 12.000 vojnika.

Bonus video: