Asad prijeti otvaranjem novog fronta

Sirijski predsjednik Bašar Al Asad zaprijetio je Izraelu obnavljanjem sukoba na Golanskoj visoravni i rekao da će ga Rusija snabdjeti raketama napredne tehnologije
3 komentar(a)
Bašar Asad, Foto: Beta/AP
Bašar Asad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.05.2013. 12:54h

Sirijski predsjednik Bašar Al Asad zaprijetio je Izraelu obnavljanjem sukoba na Golanskoj visoravni i rekao da će ga Rusija snabdjeti raketama napredne tehnologije.

"Građani vrše pritisak da otvorimo novi front otpora na Golanskoj visoravni", rekao je Asad za televizuju "Al-Manar" kojom rukovodi njegov bliski saveznik, libanski ekstremistički šiitski pokret Hezbolah koji se bori u grđanskom ratu u Siriji na strani režima.

"U igri je nekoliko faktora, uključujući upornu izralesku agresiju", kazao je on, misleći na izraelske vazdušne napade u Siriji.

Sirijski predsjednik je, takođe, rekao da je "uvjeren" da će pobijediti. "Protiv Sirije se vodi svjetski rat, ali mi smo uvjereni u pobjedu", dodao je.

Asad je u intervjuu nagovijestio da je Rusija već isporučila dio obećanog antiraketnog sistema S-300. "Svi sporazumi sa Rusijom će biti ispoštovani i neki već jesu nedavno", rekao je on.

Moskva je ove nedjelje rekla da će poštovati sporazum i isporučiti Siriji rakete, ali ruskil istovi "Vedemosti" i Komersant" pišu da ove godine možda neće biti isporuke i da nije tačno da je oružje već stiglo u tu zemlju, prenosi AFP.

Vašington je upozorio da bi ruske isporuke oružja Siriji samo produžile sukob između vladinih snaga i pobunjenika, u kojem je, prema tvrdnjama aktivista, od marta 2011. poginulo više od 94.000 ljudi.

Asad je najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 2014, "ukoliko narod to bude želio".

"O tom pitanju će se odlučivati kada dođe vrijeme. Ukoliko osjetim da je potrebno da se kandidujem, o tome će se odlučivati poslije konsultacija sa narodom, ali neću se ustezati da to učinim", rekao je Asad.

On je potvrdio da će zvanični Damask "u principu" prisustvovati mirovnim pregovorima sa sirijskom opozicijom, ali svaki dogovor koji bude postignut moraće da bude odobren na narodnom referendumu.

Na pitanje da li zvanični Damsk ima bilo kakve preduslove za pristupanje tim razgovorima, Asad je rekao da je jedini uslov provjera na referendumu.

"Jedini uslov je da bilo kakva implementacija bude podvrgnuta javnom mišljenju Sirije i sirijskom referendumu", rekao je Asad.

Bonus video: