SAD: Urednici medijskih kuća na sastanku sa tužiocem

Mediji tvrde da Bijela kuća na ovaj način samo želi da za sebe vodi "PR kampanju, i da novinarima kaže "radite kako mi tražimo, ili ne pišite uopšte"
0 komentar(a)
SAD, Bijela kuća, Foto: Leveltendesign.com
SAD, Bijela kuća, Foto: Leveltendesign.com
Ažurirano: 31.05.2013. 10:35h

Urednici velikih medijskih kuća u Americi pozvani su danas na sastanak s vrhovnim državnim tužiocem, zbog afere oko nedozvoljenog skidanja listinga novinara AP.

List Usa Today piše da je Ministarstvo pravde pozvalo šefove redakcija iz Vašingtona na razgovor, uz naznaku da će se on voditi bez snimanja i citiranja.

Nakon toga, dolazak su otkazali Fox News i agencija AP, dok su televizije CNN, NBC, CBS, kao i listovi New York Times i Huffington Post i zatražili da se razgovor snima.

Mediji tvrde da Bijela kuća na ovaj način samo želi da za sebe vodi "PR kampanju, i da novinarima kaže "radite kako mi tražimo, ili ne pišite uopšte". "Razgovor o slobodi štampe treba da bude otvoren. Mi ne smijemo da izdamo te principe", kaže šef vašingtonskog biroa Huffngton Posta Rajan Grim.

Mediji koji su odlučili da ipak prisustvuju sastanak su Washington Post, ABC televizija, USA Today i Politico.

"Smatramo da je važno da čujemo šta oni imaju da nam kažu o pitanjima koja su od suštinskog značaja za slobodu štampe", rekao je glavni urednik USA Today Dejvid Kalavej.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest brani odluku da sastanak bude privatan, obrazlažući je željom tužioca Holdera da se vodi "konstruktivan" dijalog sa medijskim kućama. "Mi smo iskreno zainteresovani za mišljenje, savjet vodećih ljudi uglednih medijskih organizacija", dodao je on.

Obamina administracija se posljednjih nedelja našla na udaru javnosti nakon što je otkriveno da je Ministarstvo pravde dva meseca skidalo listinge novinara AP-a, pošto su objavili informaciju o jednom neuspjelom terorističkom napadu na američki putnički avion u Jemenu.

Pošto je ta informacija imala oznaku povjerljivosti, a dospjela je u medije, Ministarstvo je skidanjem listinga sa telefona novinara američke agencije, pokušalo da dođe do "krtica" u svojim redovima koji su podatke dostavili AP-u.

Bonus video: