I Obami poslato pismo sa ricinom

Pisma su sadržala anonimne prijetnje zbog rasprave o regulativama o vatrenom oružju u SAD i prvi testovi su ukazali na prisustvo ricina
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.05.2013. 08:19h

Američke vlasti su presrele prijeteće pismo upućeno Obami, slično pismima koja su poslata gradonačelniku Njujorka Majku Blumbergu i lobiju za kontrolu oružja.

Pisma sa otrovnom supstancom ricinom poslata su prošle nedjelje Blumbergu i lobiju za kontrolu oružja MAIG koji Blumberg podržava, saopštila je Tajna služba.

Pisma su sadržala anonimne prijetnje zbog rasprave o regulativama o vatrenom oružju u SAD i prvi testovi su ukazali na prisustvo ricina.

Zvaničnik Tajne službe je rekao da je pismo poslato u Bijelu kuću bilo slično, ali nije iznio druge detalje. Bijela kuća je pismo predala Združenoj specijalnoj jedinici FBI za terorizam, kazao je neimenovani zvaničnik Tajne službe.

Vlasti su proteklih nedjelja presrele nekoliko pisama sa ricinom. Everet Dučke iz Tupela u Misisipiju prošlog mjeseca je optužen za slanje pisama sa otrovom Obami i drugim zvaničnicima. On se tereti za proizvodnju i posjedovanje ricina i pokušaj upotrebe tog otrova kao oružja, navodi američko ministarstvo pravde.

Vlasti su, takođe, presrele pismo poslato senatoru Rodžeru Vikeru iz Misisipija. Rezultati preliminarnih analiza su pokazali da se u njemu nalazio ricin, prenosi Rojters.

Federalne vlasti su prošle nedjelje uhapsile Metjua Rajana Bukea (37) iz države Vašington zbog sumnje da je poslao pismo sa ricinom američkom okružnom sudiji u Spokejnu.

Bonus video: