Ekvador: Krše Asanžova ljudska prava, godinu dana nije izašao na sunce

Asanž u skromnoj ekvadorskoj ambasadi živi vrlo skučeno. Jede uglavnom gotova jela, koristi pokretnu traku za trčanje da bi ostao u kondiciji...
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 07:39h

Ministar spoljnjih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo optužio je britansku vladu da krši ljudska prava osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanž.

Britanija ne dozvoljava Asanžu da otputuje u Ekvador koji mu je prije skoro godinu dana dao politički azil.

Azanž (41) se krije u maloj ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna prošle godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja hoće da ga ispita zbog optužbi za silovanje. On negira ove optužbe.

Socijalistički predsjednik Ekvadora Rafael Korea razljutio je Veliku Britaniju kada je u avgustu prošle godine Asanžu dao azil zbog zabrinutosti da bi bivši haker mogao biti izručen iz Švedske u SAD. Ekvadorska vlada je krajem prošle godine objavila da Asanž, koji je australijski državljanin, ima problema sa plućima.

"Time što mu ne dozvoljavaju da napusti zemlju krše ljudska prava jednog građanina i posljedice toga svaki dan nanose sve veću štetu toj osobi. Ovaj gospodin godinu dana nije izašao na sunce i to je veoma ozbiljno zato što je ovu odluku donijela zemlja koja štiti ljudska prava", izjavio je Patinjo za Rojters.

Ekvador smatra da je Asanžova deportacija u Švedsku dio plana američke vlade da bivši haker bude izručen na američku teritoriju gdje bi bio optužen zbog objavljivanja više hiljada povjerljivih američkih diplomatskih depeša na sajtu "Vikiliks".

Izvori iz američke vlade i EU tvrde da SAD nisu podigle optužnicu protiv njega, niti preduzele mjere za njegovo izručivanje.

Asanž u skromnoj ekvadorskoj ambasadi živi vrlo skučeno. Jede uglavnom gotova jela, koristi pokretnu traku za trčanje da bi ostao u kondiciji i lampu za sunčanje kako bi nadoknadio nedostatak sunca.

Patinjo kaže da ekvadorska vlada priprema dokument u kome će navesti da je Velika Britanija pravno "u obavezi" da dozvoli Asanžu da napusti ambasadu i ode u Južnu Ameriku.

On je, takođe, kazao da se i dalje vode razgovori sa britanskom vladom o Asanžovoj sudbini i da se nada da će razmotriti to pitanje sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom "u roku od nekoliko nedjelja ili mjeseci".

Asanž je prošle godine rekao da misli da će čekati šest mjeseci do godinu dana na postizanje sporazuma koji će mu omogućiti da napusti ambasadu.

Galerija

Bonus video: