"Kritičan trenutak" u odnosima Kine i SAD

"Odnosi Kine i SAD su trenutno u kritičnom momentu", ocijenio je Đinping i dodao da dvije strane moraju sada da "grade na prošlim uspjesima i otvore nove dimenzije u budućnosti".
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Rojters
Si Đinping, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.05.2013. 13:11h

Predstojeći samit Kina-SAD dolazi u "kritičnom trenutku" u međusobnim odnosima, rekao je danas kineski predsjednik Si Đinping, naglasivši teškoće sa kojima se dvije zemlje suočavaju u borbi protiv spornih bezbjednosnih pitanja i pokušajima da prevaziđu narastajuće nepovjerenje.

Kineski predsjednik je Obaminom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Tomu Donilonu, koji se nalazi u Pekingu u sklopu priprema za sastanak 7. i 8. juna,rekao da očekuje pozitivne rezultate tih razgovora, koji će predstavljati prvi susret "lice u lice" dva predsjednika, od kako je Obama stupio na novi mandat, a Si Đinping postao šef Komunističke partije prošlog novembra.

"Odnosi Kine i SAD su trenutno u kritičnom momentu", ocijenio je Đinping i dodao da dvije strane moraju sada da "grade na prošlim uspjesima i otvore nove dimenzije u budućnosti".

Iako dva predsjednika nisu javno govorila o razlikama, odnosi su narušeni dugotrajnim sporovima o nuklearnim programima Irana i Sjeverne Koreje, i sve većim pritiskom Kine u vezi sa teritorijama na koje polaže pravo, i američki saveznici Japan i Filipini.

Kao znak da obje strane žele da naprave pomak u odnosima, samit dva predsjednika biće održan mjesecima ranije nego što je bilo planirano, u južnoj Kaliforniji, na imanju preminulog izdavačkog tajkuna Voltera Anenberga.

Donilon je doputovao ove nedjelje u Peking da bi utanačio teme razgovora i razgovarao sa kineskim kolegama o drugim tehničkim pitanjima. On je rekao Đinpingu da je Obama "čvrsto posvećen izgradnji odnosa definisanih na višim nivoima praktične saradnje i većeg povjerenja, rješavajući sve razlike i neslaganja koji bi između dvije strane mogli da iskrsnu".

Donilon je na ranijem sastanku sa višim zvaničnikom zaduženim za spoljnju politiku, Jang Điječijem rekao da je predstojeći samit šansa da dvojica predsjednika rade na rješavanju problema.

"Sastanak će biti važna mogućnost da naši predsjednici imaju temeljne diskusije o američko-kineskim odnosima, i širem opsegu globalnih i regionalnih problema sa kojima se suočavaju obje zemlje", naveo je Donilon.

Bonus video: