U borbama u Siriji ubijena novinarka i 79 pripadnika Hezbolaha

Sirijsko ministarstvo informisanja saopštilo je da su pobunjenici ubili novinarku državne televizije kod vazdušne baze Daba, u centralnoj provinciji Homs blizu Kuseira, dok je izvještavala o sukobima
4 komentar(a)
Sirija, Foto: Rojters
Sirija, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.05.2013. 11:20h

Novinarka sirijskog državnog informativnog televizijskog kanala Al-Ihbarija ubijena je blizu strateški važnog grada Kuseira, u centralnom dijelu Sirije, gdje se vode borbe između pobunjenika i vladinih snaga potpomognutih pripadnicima libanske šiitske grupe Hezbolah, javila je danas ta informativna kuća.

Novinarka Jara Abas ubijena je sjeverno od grada Kuseira, naveo je ovaj izvor i dodao da su je ubili "teroristi", kako sirijske vlasti nazivaju snage koje se bore protiv Al Asadove vlade.

Sirijsko ministarstvo informisanja saopštilo je da su pobunjenici ubili novinarku državne televizije Al-Ihbarija kod vazdušne baze Daba, u centralnoj provinciji Homs blizu Kuseira, dok je izvještavala o sukobima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava javila je danas da je najmanje 79 pripadnika libanskog šiitskog pokreta Hezbolah koji se bore zajedno sa sirijskom vojskom protiv pobunjenika, poginulo tokom prošle nedjelje u borbama za Kuseir. Ta nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, navela da je da je u borbama u Siriji u oblasti Damaska i Homsa tokom posljednjih mjeseci poginuo ukupno 141 pripadnik Hezbolaha.

Jedan kontingent ovog militantnog šiitskog pokreta nekoliko mjeseci bori se u Siriji ali je bitka za Kuseir, grad čiji je dio još u rukama sirijskih pobunjenika, najveća i s najvećim brojem nastradlih. Tako je 79 pripadnika Hezbolaha poginulo u borbama za taj grad između 19. i 26. maja.

Izvor Hezbolaha saopštio je u subotu da grad Kuseir sada kontrolišu sirijska vojska i libanski Hezbolah i da je put koji vezuje istočni Liban sa Homsom u centru Sirije sada obezbijeđen.

"Ostaje nam da zauzmemo još 20 odsto Kuseira, jer u nedjelju smo zauzeli 10 odsto a ostatak je već bio u našim rukama", naveo je taj izvor.

Bonus video: