Ku Klux Klan i dalje veoma aktivan

U martu ove godine blizu 75 članova KKK sa kapuljačama, zastavama i krstovima okupilo se u Memfisu kako bi protestovali protiv preimenovanja parka
74 pregleda 5 komentar(a)
kkk, Foto: Sodahead.com
kkk, Foto: Sodahead.com
Ažurirano: 24.05.2013. 11:50h

Trodjelni dokumentarac magazina Vice, "Triple Hate", govori o rasizmu u Americi i neredima u Memfisu, kada je 75 članova Ku Klux Klana protestovalo protiv preimenovanja Nathan Bedford Forrest Parka.

U martu ove godine, blizu 75 članova Ku Klux Klana (KKK), sa kapuljačama, zastavama i krstovima, okupilo se u Memfisu kako bi protestovali protiv preimenovanja parka.

Samo mjesec dana ranije, gradsko vijeće Memfisa odlučilo je promijeniti ime parka koji slavi kontroverznog konfederacijskog generala i trgovca robljem, prvog "Velikog čarobnjaka" KKK-a.

Ovaj potez je izazvao bijes članova i simpatizera ove ekstremističke grupe.

Novinari magazina Vice otputovali su u Memfis i razgovarali sa članovima klana koji su se pripremali za proteste, što je dovelo do stvaranja trodijelnog dokumentarca "Triple Hate", koji govori o rasizmu u Americi.

Prateći proteste u Memfisu, novinari magazina Vice putovali su sa rasističkom grupom Loyal White Knights of the Ku Klux Klan te prisustvovali ceremoniji paljenja krsta u šumama Misisipija.

"KKK i dalje živi i radi u Americi. Otiđite u šume Misisipija i uvjerite se sami", kaže novinar Roko Kastoro, dok stoji okružen muškarcima sa kapuljačama, okupljenim oko zapaljenog krsta.

Novinari su prisustvovali i roštilju koji su organizovali članovi klana iz Misisipija.

"Umoran sam od svih crnaca i Meksikanaca koji misle da posjeduju Ameriku. Mislim da ova gomila crnaca želi bijelcima oduzeti njihovu istoriju", rekao je Majkl Klejton, jedan od članova klana.

Najjeziviji trenutak u dokumentarcu je kada uniformisani članovi klana iz Misisipija poručuju: "Večeras ćemo pobiti neke crnčuge".

Bonus video: