SAD: Pentagon traži više od 450 miliona dolara za Gvantanamo

Obama je prošlog mjeseca rekao da Gvantanamo "nije neophodan za bezbjednost Amerike", da je skup i neefikasan i da negativno utiče na saradnju s američkim saveznicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 08:04h

Američko ministarstvo odbrane zatražilo je od Kongresa više od 450 miliona dolara za održavanje i obnovu zatvora u Gvantanamu, na Kubi, koji predsjednik Barak Obama želi da zatvori.

U zahtjevu za budžetske troškove za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, Pentagon traži 79 miliona dolara za funkcionisanje zatvora, isto kao i ove godine, kao i 20,5 miliona dolara za kancelariju vojnih komisija, što je više nego sadašnjih 12,6 miliona dolara.

Takođe se traži 40 miliona dolara za fiber optički kabl i 99 miliona dolara za održavanje.

Pentagon je za obnovu objekta tražio 200 miliona dolara, posao koji bi mogao da traje osam do 10 godina.

U Gvantanamu trenutno ima 166 zatvorenika, od kojih 100 štrajkuje glađu zbog neodređene dužine pritvora i zatvorskih uslova.

Obama je još tokom prve sedmice prvog mandata na čelu SAD potpisao naređenje o zatvaranju Gvantanama, ali je u Kongresu naišao na otpor republikanaca i nekih demokrata koji su se protivili prebacivanju osumnjičenih za terorizam u SAD

Predsjednik Obama je još tokom prve sedmice prvog mandata na čelu SAD potpisao naređenje o zatvaranju Gvantanama, ali je u Kongresu naišao na otpor republikanaca i nekih demokrata koji su se protivili prebacivanju osumnjičenih za terorizam u SAD.

Zakonom koji je usvojen ove godine zabranjeno je finansiranje transfera zatvorenika u SAD ili njihove teritorije, kao i odvajanje novca za rekonstrukciju bilo kojeg objekta u SAD kako bi u njemu bili smješteni zatvorenici.

Obama je prošlog mjeseca na konferenciji rekao da Gvantanamo "nije neophodan za bezbjednost Amerike", da je skup i neefikasan i da negativno utiče na saradnju s američkim saveznicima u borbi protiv terorizma.

"To je sredstvo za regrutovanje ekstremista. Treba da bude zatvoren", rekao je Obama.

Bonus video: