Japan: Oporavak ekonomije, ali i rast deficita

Vrijednost jena je oslabila više od 20% u odnosu na američki dolar i euro, a očekuje se da će njegov pad dovesti do oporavka izvoza
0 komentar(a)
Japan, berza, ekonomija, Foto: Beta/AP
Japan, berza, ekonomija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2013. 07:19h

Japanska centralna banka saopštila je danas da se treća po veličini ekonomija u svijetu oporavlja kako se obnavlja potražnja u drugim zemljama, ali je u aprilu ponovo zabilježeno povećanje trgovinskog deficita.

Banka Japana je odlučila da ne mijenja svoju strategiju udvostručenja monetarne baze u cilju dostizanja inflacije od dva odsto i pokretanja ekonomije poslije dvije decenije stagnacije.

U saopštenju banke se, međutim, navodi da postoji "visok stepen nesigurnosti u vezi s japanskom ekonomijom" i da još nema znakova skoka cijena.

Japan je u prethodnom kvartalu ostvario ekonomski rast od 3,5 odsto, ali zaostaju rezultati u povećanju izvoza i podsticanja korporativnog investiranja.

Japanski trgovinski deficit se u aprilu povećao na neočekivanih 879,9 milijardi jena (8,6 milijardi dolara), pošto je oslabljena valuta povećala troškove uvoza. Deficit u martu bio je 362,4 milijardi jena.

Izvoz je u odnosu na april prošle godine povećan za 3,8 odsto na 56,3 milijardi dolara, dok je uvoz porastao za 9,4 odsto na 64,9 milijardi dolara, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija.

Trgovinski deficit je dostigao rekordnih 83,4 milijardi dolara u prethodnoj fiskalnoj godini koja je završena u martu.

Vrijednost jena je oslabila više od 20 odsto u odnosu na američki dolar i euro, a očekuje se da će njegov pad dovesti do oporavka izvoza. Oporavak američkog i drugih većih tržišta takođe su pomogli porastu potražnje za japanske proizvode.

Slabija valuta, međutim, uticala je na povećanje troškova uvoza sirove nafte i gasa, čija je potražnja u Japanu porasla poslije zatvaranja većine nuklearnih elektrana u zemlji.

Bonus video: