U seriji napada u Iraku 86 poginulih

Na meti su bili i gradovi Basra, Balad, Samara, kao i zapadni dio provincije Anbar. Još niko nije preuzeo odgovornost za napade
1 komentar(a)
Irak, Bagdad, Foto: Beta/AP
Irak, Bagdad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2013. 17:15h

Najmanje 86 ljudi je poginulo u seriji napada na šiitske i sunitske oblasti u Iraku, u okviru novog talasa vjerskog nasilja u toj zemlji, naveli su zvaničnici.

Premijer Nuri al Maliki optužio je ekstremističke grupe da pokušavaju da iskoriste političku nestabilnost u zemlji da bi raspirile vjersko nasilje

Neki od napada desili su se u ponedjeljak ujutro na prometnim pijacama i autobuskim stanicama u vrijeme saobraćajnog špica. Najgori napadi desili su se u glavnom gradu Bagdadu, gdje je eksplodiralo deset bombi, u kojima je poginulo 48, a više od 150 osoba je povrijeđeno.

Na meti su bili i gradovi Basra, Balad, Samara, kao i zapadni dio provincije Anbar. Još niko nije preuzeo odgovornost za napade. Napadi su odnijeli najveći broj života u posljednjih osam mjeseci, a od prošle srijede je u napadima u sunitskim i šiitskim oblastima poginulo ukupno 230 ljudi, prema računici agencije AP.

Vjerske tenzije u Iraku ponovo su počele da jačaju u posljednje vreme, zbog protesta sunitske manjine jer ih, kako tvrde, šiitska vlada veoma loše tretira. Do naglog skoka nasilja došlo je krajem aprila, kada su snage bezbjednosti rasturile jedan sunitski protestni kamp na sjeveru zemlje.

Premijer Nuri al Maliki optužio je ekstremističke grupe da pokušavaju da iskoriste političku nestabilnost u zemlji da bi raspirile vjersko nasilje, a za posljednje nasilje takođe krivi i situaciju u Siriji.

Istovremeno, on je danas obećao da pobunjenici "neće moći da povrate atmosferu vjerskog rata". Mnogi suniti smatraju da je upravo Maliki odgovoran za porast vjerskih tenzija, jer je njegova vlada postala agresivnija prema njima, poslije povlačenja američke vojske u decembru 2011.

Bonus video: