25-godišnja Saudijka stigla na vrh Mont Everesta

Raha je prva Saudijka koja se popela na vrh Mont Everesta. Ona je i najmlađa Arapkinja kojoj je to pošlo za rukom
64 pregleda 2 komentar(a)
Mont Everest, Foto: Commons.wikimedia.org
Mont Everest, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 19.05.2013. 13:05h

Raha Moharak, 25-godišnja grafička dizajnerka, je prva Saudijka koja se popela na vrh Mont Everesta. Ona je i najmlađa Arapkinja kojoj je to pošlo za rukom. Raha je jedina žena iz grupe od četvoro Arapa, koja je prije dva mjeseca objavila da će 2013. stići do vrha najviše planine u svijetu.

Ona je jedan od 64 planinara koji su se juče popeli na Mont Everest sa nepalske strane.

Maj je zbog blagog vremena najpopularniji mjesec za uspon natu planinu.

„Prva Saudijka koja je ikad pokušala da se popne na Everest, stigla je do vrha! Bravo za Rahu Moharak. Pozdravljamo te,“ objavila je grupa na Tviteru.

Ostali članovi „Arapa sa visinom“ su Muhamed al Tani, član katarske kraljevske porodice, Raed Zidan, palestinski biznismen i Masud Muhamed, Iranac koji živi u Dubaiju.

Uoči puta, Moharak je rekla: „Zaista mi nije bitno hoću li biti prva...važno je da to nekog inspiriše da bude drugi“.

Moharak je studirala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a porijeklom je iz Džede u Saudijskoj Arabiji.

„Trudimo se da skupimo milion dolara za obrazovne projekte u Nepalu“, navodi se u saopštenju na veb sajtu grupe.

Raha je morala da pređe brojne barijere da bi ostvarila cilj, s obzirom na to da potiče iz zemlje u kojoj su prava žena veoma ograničena.

U biografiji na veb sajtu ekspedicije, kaže da se ubjeđivanje Rahine porodice da je podrži “bio jednako velik izazov kao i sama planina“, iako sada ima njihovu punu podršku.

Više od tri hiljade osoba se popelo na Everest, ali ta planina redovno odnosi živote. Čak i među najboljim alpinistima ima žrtava njenog ćudljivog vremena.

Jedan 80-godišnji Japanac je počeo uspon na Mont Everest u četvrtak, navedeno je na njegovom veb sajtu, u namjeri da postane najstarija osoba koja je stigla na kraj svijeta, javila je Al džazira.

Bonus video: