Novi talas nasilja u Kairu i Aleksandriji

Svađa dvojice muškaraca ispred koptske crkve u Aleksandriji pretvorila se u tuču većeg broja ljudi, koji su se međusobno gađali molotovljevim koktelima
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 15:21h

Demonstranti koji su pozvali egipatskog predsjednika Muhameda Mursija da podnese ostavku i raspiše prijevremene izbore sukobili su se u Kairu sa policijom, dok je u masovnoj tuči ispred kopteske crkve u Aleksandriji poginula jedna osoba a desetine povrijeđene.

Više stotina osoba se okupila na trgu Tahrir tražeći ostavku egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, prenosi AFP.

Demonstranti, pretežno tinejdžeri, bacali su molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem.

Demonstracije su počele maršom iz više djelova Kaira ka trgu Tahrir. Na čelu kolone učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Prijevremeni izbori i "Ujedinjujući ustav za Egipat".

Učesnici demonstracija tvrde da imaju više od dva miliona potpisa za ostavku Mursija.

Pred sukobe državni mediji su objavili da su se policijske snage okupile oko Ministarstva unutrašnjih poslova i da namjeravaju da zatvore trg.

Opozicija optužuje Mursija da vlada isključivo u interesu svog pokreta "Muslimanska braća", dok on uporno tvrdi da je "predsjednik svih Egipćana".

Otkako je Mursi izabran prošlog juna, Egipat je nastavio da prolazi kroz ozbiljnu političku i ekonomsku krizu, a između protivnika i pristalica egipatskog predsjednika često dolazi do sukoba, ponekad i pogubnih.

Galerija

Bonus video: