Ambiciozni planovi

Rusi do 2030. planira slanje misija na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter

Rusija će do 2015. ulagati u nabavku strane tehnologije kako bi modernizovala sektor, a onda bi se već 2020. okrenula prvenstveno ruskim komponentama
0 komentar(a)
raketa Rusija, Foto: Reuters
raketa Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2012. 08:11h

Rusija namjerava da pošalje misije na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter, da razvije novu raketu i modernizuje do 2030. svemirski sektor koji je u krizi, prenosi Komersant koji citira ambicioznu strategiju Roskosmosa, ruske svemirske agencije.

"Roskosmos ne odustaje od istraživanja drugih planeta i predviđa niz misija radi produbljene studije Mjeseca sa robotima (uključujući donošenje na Zemlju uzoraka tla), Venere i Jupitera", piše Komersant pozivajući se na svemirsku strategiju Roskosmosa do 2030, prenosi AFP.

Osim toga, kako se navodi, Roskosmos u saradnji sa stranim partnerima namjerava da razmjesti na Marsu mrežu trajnih naučnih stanica", ističe Kommersant.

Ruska svemirska agencija namjerava da izgradi novu raketu Angara, svemirski brod za letove sa astronautima, i zamijeni sovjetske tehnologije koje se još koriste i koje su imale puno problema prošle godine.

Kosmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku trebao bi da bude spreman za lansiranje satelita 2015.

Rusija će do 2015. ulagati u nabavku strane tehnologije kako bi modernizovala sektor, a onda bi se već 2020. okrenula prvenstveno ruskim komponentama.

Preporučujemo za Vas