Dogovoreno primirje u Gazi

"U ovom trenutku se nalazimo na putu prema primirju i smatram da je ovaj krug nasilja iza nas", rekao je izraelski ministar civilne obrane Matan Vilnai
0 komentar(a)
Izrael Palestina, Foto: Dawn.com
Izrael Palestina, Foto: Dawn.com
Ažurirano: 13.03.2012. 07:47h

Izrael i palestinske oružane frakcije dogovorili su pod egipatskim pokroviteljstvom prekid vatre nakon četvorodnevnih sukoba u kojima je život izgubilo 25 Palestinaca.

Obje strane su, kako prenosi agencija Rojters, "pristale da zaustave operacije koje su u toku" kako bi se uspostavio mir na granici Izraela i Pojasa Gaze.

"U ovom trenutku se nalazimo na putu prema primirju i smatram da je ovaj krug nasilja iza nas", rekao je izraelski ministar civilne obrane Matan Vilnai.

Palestinski zvaničnici kazali su da su "frakcije pristale" na primirje, aludirajući na Islamski džihad i Odbor narodnog otpora, dvije militantne grupe u Pojasu Gaze koje su bile najaktivnije u sukobima koji su počeli u petak, pošto je izraelska vojska ubila čelnika jedne palestinske militantne frakcije u ciljanom napadu na automobil u Pojasu Gaze.

Palestinski militanti odgovorili su ispaljivanjem raketa na jug Izraela, što je izazvalo reakciju izraelskog vazduhoplovstva koje je pokrenulo niz napada na "terorističke mete".

U tim sukobima, najtežima od zime 2008./2009., poginulo je najmanje 25 Palestinaca, a više od 80 je ranjeno, uglavnom civila.

Palestinci su, prema tvrdnjama Izraela, ispalili oko 200 raketa na južna izraelska naselja, pri čemu je osam Izraelaca ranjeno.

Bonus video: