Strah od tenzija

Sjeverna Koreja ispalila rakete kratkog dometa

Vježbe su uslijedile nakon zajedničkih manevara Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, koje je Sjeverna Koreja nazvala "neopravdanom" provokacijom
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Thehindu.com
Sjeverna Koreja, Foto: Thehindu.com
Ažurirano: 18.05.2013. 14:22h

Sjeverna Koreja ispalila je rakete kratkog dometa prema Japanskom moru, vjerovatno u okviru manevara, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

"Sjeverna Koreja je lansirala dvije navođene rakete u subotu ujutro i poslijepodne", izjavio je za agenciju AFP portparol ministarstva.

Vježbe su uslijedile nakon zajedničkih manevara Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, koje je Sjeverna Koreja nazvala "neopravdanom" provokacijom i pripremom za rat.

SAD i Južna Koreja se plaše da proba raketa srednjeg dometa "musudan" ne izazove tenzije, kao što je to učinila nuklearna proba u februaru.

Izvještaj: Sankcije usporile nuklearni program Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja i dalje pokušava da uvozi i izvozi elemente vezane za nuklearno oružje i balističke rakete ali finansijske i trgovinske sankcije usporavaju razvoj njenog nuklearnog programa, saopštili su stručnjaci Ujedinjenih nacija u novom izvještaju.

U izjveštaju komiteta Savjeta bezbjednosti UN koji nadzire sankcije protiv Sjeverne Koreje navodi se da Pjongjang pokušava da zaobiđe sve strože sankcije koje su joj u četiri navrata uvele Ujedinjene nacije sa ciljem da zaustavi njen razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Stručnjaci navode da sankcije nisu zaustavile sjevernokorejske nuklearne programe ali su ih "najvjerovatnije znantno usporile".

Finansijske sankcije i zabrana trgovanja oružjem dosta je smanjilo dotok sredstava koja bi bila usmjerena u zabranjene aktrivnosti, navodi se u izvještaju i predlaže da se uvedu sankcije za još četiri sjevernokorejske kompanije i 11 pojedinaca.

Panel stručnjaka naveo je da je Sjeverna Koreja nastavila da se suprotstavlja međunarodnoj zajednici u nizu akcija koje izazivaju zabrinutost.

Navodi se lansiranje balističke rakete 12. decembra i treća nuklearna proba 12. februara i izjava Sjeverne Koreje da će ponovo aktivirati postrojenja u svom nuklearnom kompleksu u Jongbjonu.

Preporučujemo za Vas