Šef poreske službe SAD podnio ostavku

"Neću tolerisati ovakvo ponašanje u bilo kojoj agenciji, a posebno ne u Poreskoj službi", rekao je Obama
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 10:18h

Vršilac dužnosti šefa američke Poreske službe Stiven Miler podnio je ostavku poslije pokretanja istrage koja je otkrila da je njegova služba na neprimjeren način obilježavala konzervativne grupe.

Njegovu ostavku zatražio je ministar finansija Džejkob Lu, prenose agencije.

Skandal je izbio kada se saznalo da su zvaničnici, koji su proučavali zahtjeve za oslobađanje plaćanja poreza, izdvajali grupe, koristeći fraze, poput "čajanka" (Tea Party) ili "patriote".

Kako ocjenjuju agencije, skandal sa neprimjerenim obilježavanjima u Poreskoj službi - IRS dovešće u pitanje poverenje građana u tu službu, čija reputacija o političkoj neutralnosti će pretrpeti stravičan udarac.

Američki predsjednik Barak Obama prenio je obećanje ministra finansija da će se uspostaviti novi sistem provjera i mjera bezbjednosti koje će spriječiti da se ovakva epizoda ponovi.

Obama, koji je odbacio pokušaje republikanca da se i on poveže sa ovim skandalom, rekao je da su otkrivene zloupotrebe u poreskoj službi neoprostive.

"Neću tolerisati ovakvo ponašanje u bilo kojoj agenciji, a posebno ne u Poreskoj službi", rekao je Obama posle susreta sa vodećim zvaničnicima ministarstva finansija.

I Miler je u unutrašnjoj poruci zvaničnicima IRS naveo da postoji "neodložna i jaka potreba" da se povrati povjerenje javnosti u rad službe.

Galerija

Bonus video: