Anan optimista poslije dva kruga razgovora s Al Asadom

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan rekao je danas da je "optimista" poslije drugog kruga razgovora sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al Asadom o tome kako okončati višemjesečno nasilje u Siriji
65 pregleda 0 komentar(a)
Kofi Anan, Foto: Rojters
Kofi Anan, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.03.2012. 18:19h

Današnji sastanak Anan - Al Asad, kao i onaj sinoć, imao je za clij da se pregovorima dođe do rješenja krize u zemlji, u kojoj godinu dana ne prestaju protesti protiv vlade.

Prema navodima UN, u vladinom suzbijanju protesta je u posljednjih godinu dana ubijeno 7.500 hiljada ljudi.

"Da optimista sam. Biće teško, ali treba da se nadamo", rekao je Anan novinarima poslije razgovora sa sirijskim predsjednikom u Damasku.

On je rekao da je "situacija toliko loša i opasna da ne smijemo dozvoliti neuspeh".

Anan je prethodno rekao da je podnio "niz konkretnih predloga", koji bi mogli da imaju efekta na terenu i da pomognu da se pokrene proces ka okončanju krize.

Razgovori su bili usredsrijeđeni na potrebu da se odmah prekine nasilje i ubijanje, da se dozvoli pristup humanitarnim agencijama i da počne dijalog.

"Realističan odgovor je usvajanje reformi koje bi postavile solidnu bazu za jednu demokratsku Siriju i jedno mirno, stabilno, pluralističko i prosperitetno društvo, zasnovano na poštovanju ljudskih prava", rekao je Anan.

Sirijski predsjednik Al Asad juče je odbacio politički dijalog, dok "oružane terorističke grupe" operišu u zemlji.

Anan danas treba da otputuje iz Damaska za Dohu. Prema navodima jednog turskog diplomate, on takođe uskoro treba da posjeti sirijske izbjegličke logore na tursko-sirijskoj granici.

Ministri spoljnjih poslova SAD, EU i Rusije obilježiće sjutra u sjedištu UN u Njujorku arapsko proleće, ali se očekuje da će Sirija biti jedna od glavnih tema.

Sirijski aktivisti navode da sirijske trupe nastavljaju napade na grad Idlib gdje su se sklonili borci Slobodne sirijske vojske.

U Siriji nasilje nije stalo ni tokom boravka Kofija Anana. Širom zemlje juče je poginulo 90 ljudi.

Vojska je sinoć napala grad Idleb, a danas oblast Džisr el Čugur, navela je sirijska nevladina organizacija OSDH.

Već nekoliko dana vojska se gomila u ovoj oblasti i priprema na ofanzivu sličnu onoj koja je izvedena na kvart Baba Amr u Homsu koji je zauzela 1. marta, poslije mjesec dana opsade i granatiranja, navodi ta organizacija.

U sukobima u Siriji najmanje 34 mrtvih

U Siriji nastavljeni žestoki sukobi u kojima je, prema tvrdnjama aktivista, ubijeno 34 ljudi, dok državni mediji izvještavaju o napadima terorističkih grupa.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, koja svakodnevno daje podatke o žrtvama nasilja u toj zemlji, koji međutim ne mogu zvanično da se provjere, tvrdi da je u današnjim sukobima ubijeno 15 civila, 14 vojnika i petoro pobunjeničkih boraca, najviše u Idlibu, javila je agencija Frans pres.

Ativisti su juče izvijestili da je sirijska vojska izvela ofanzivu na uporišta opozicionih snaga u Idlibu, nakon višednevnog granatiranja provincije i istoimenog glavnog grada i da koncentriše trupe kako bi suzbila borce iz pobunjeničke Slobodne vojske Sirije.

S druge strane, državna novinska agencija SANA izvještava da je "naoružana teroristička grupa" ubila bivšeg bokserskog šampiona Gijata Tajfura u sjevernom gradu Alepo, kao i da su dva pripadnika vlasti "žrtvovana" u sukobu sa "naoružanim terorističkim grupama koje su počinile krivična dela" u Hami i da je ubijeno i ranjeno nekoliko terorista.

SANA takođe javlja da su "teroristi" kidnapovali jednog istaknutog člana vladajuće stranke Baas u centralnom gradu Homsu i njegovog vozača.

Izvještaji o sukobima i žrtvama u Siriji ne mogu da se provjere jer stranim novinarima nije dozvoljen pristup.

Prema podacima UN, u nasilnom gušenju antirežimskih protesta u ovoj zemlji, koji traju godinu dana, ubijeno je 7.500 ljudi.

Opozicioni aktivisti tvrde da je broj žrtava premašio 8.500, dok sirijske vlasti kažu da je poginulo daleko manje ljudi, a za nasilje optužuju teroriste.

Bonus video: