Sirijska opozicija odbacila Ananov poziv

Državna televizija u Ankari je javila da su dvojica sirijskih generala i jedan pukovnik dezertirali iz sirijske armije i prebjegli u Tursku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 21:28h

Sirijska opozicija odbacila je danas poziv specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske lige (AL) Kofija Anana da prihvate dijalog s režimom Bašara al-Asada, dok je državna televizija u Ankari javila da su dvojica sirijskih generala i jedan pukovnik dezertirali iz sirijske armije i prebjegli u Tursku.

"Političko rješenje u Siriji je nerealno bez vojnog pritiska na Asadov režim", izjavio je Burhan Galion, lider Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV), koje okuplja opozicione grupe u zemlji i inostranstvu, prenosi AP.

On je u telefonskom razgovoru istakao da je "razočaravajuće" da neko poziva na dijalog dok Asad "masakrira sopstveni narod".

Anan je u Kairu rekao da će, kada u subotu doputuje u Damask, pozvati i vlast i opoziciju da dijalogom izvedu zemlju iz sadašnje krize i izbjegnu dalje krvoproliće.

Očekuje se da će bivšeg generalnog sekretara Svjetske organizacije primiti sirijski predsjednik.

Anan je u četvrtak u Kairu izjavio da se protivi doturanju oružja pobunjenim grupama, pošto se strahuje da bi to dovelo do građanskog rata u Siriji.

"Dalja militarizacija Sirije učinila bi situaciju još gorom. Pozivam opoziciju na dijalog kako bi se našlo rješenje krize u Siriji", izjavio je on poslije razgovora u sjedištu AL-a.

Pripadnici Slobodne sirijske armije

Opozicija u Siriji tvrdi da ima novih žrtava u Homsu i ističe da režim užurbano gomila trupe i dovlači naoružanje u zapadnu provinciju Idlib, nedaleko od turske granice, kako bi "iščupala" korijene Slobodnoj sirijskoj armiji, koju su formirali dezerteri iz Asadove vojske, prenose agencije.

U okviru diplomatske ofanzive UN-a, u Turskoj u petak boravi Valerie Amos, šefica direkcije UN-a za humanitarnu pomoć, koja će razgovarati sa zvaničnicima u Ankari, a posjetiće i logor sirijskih izbjeglica, kojih sada u jugoistočnoj Anadoliji ima oko 12.000.

Bonus video: