Šef dopisništva Njujork Tajmsa prognan iz Pakistana

"Odlazim. Teško je vjerovati da mi se to događa", napisao je 39-godišnji novinar na Twitteru u prvim jutarnjim satima u nedjelju, na aerodromu gdje je čekao let za povratak u SAD
0 komentar(a)
Declan Walsh, Foto: Www.huffingtonpost.com
Declan Walsh, Foto: Www.huffingtonpost.com
Ažurirano: 12.05.2013. 13:49h

Šef dopisništva Njujork Tajmsa u Pakistanu prognan je danas iz te zemlje po naredbi vlasti koje mu zamjeraju neprecizirane "nepoželjne aktivnosti", protiv čega je dnevnik uzalud protestovao.

Deklan Volš živio je u Islamabadu i pokrivao Pakistan od 2004. Zaposlio ga je prošle godine Njujork Tajms nakon što je bio dopisnik britanskog dnevnika Gardijan. Po riječima poslodavca, dobio je pismo o izbacivanju iz zemlje koje mu je dostavljeno na adresu stanovanja u noći sa srijede na četvrtak.

"Odlazim. Teško je vjerovati da mi se to događa", napisao je 39-godišnji novinar na Twitteru u prvim jutarnjim satima u nedjelju, na aerodromu gdje je čekao let za povratak u SAD. Njegov posljednji tekst tokom boravka u Pakistanu bio je izvještaj o parlamentarnim izborima koji su održani dan ranije.

Volša je do aerodroma dovezao pakistanski kolega novinar, uz pratnju nekoliko vozila pakistanskih službi bezbjednosti.

Redakcija Njujork Tajma uzaludno je protestovala u petak na tu naredbu.

Volš je zadnjih godina opširno pisao o političkim sukobima koji razdiru tu zemlju, islamističkom ustanku i napetim odnosima između Pakistana i SAD-a.

Bonus video: