I bogati kradu

Ko je sve od slavnih osoba pokušao da utaji državni novac
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 10:07h

Muzičarka Lorin Hil, protekle nedjelje bila je glavna tema brojnih svjetskih medija, a povod je bio utaja poreza, zbog čega je osuđena na tri mjeseca zatvorske kazne i još tri u kućnom pritvoru.

Ona je u periodu od 2005. do 2007. izbjegla plaćanje poreza na dobit od 1,8 milona dolara, što je i sama priznala dodajući da je namjeravala da izmiri svoje dugove, ali nije bila u mogućnosti, jer se zbog šestoro djece povukla sa scene.

Reperka, koja je svoju karijeru počela u bendu “Fugees”, nije jedina poznata ličnost koja je utajila porez, a portal Legalzoom, sastavio je spisak najpoznatijih zvijezda koje su “zakinule” državu.

Među njima se našla Marta Stjuart, koja važi za “uradi sam” gurua. Prije nego što je odležala zatvorsku kaznu za nedozvoljeno trgovanje akcijama, bila je primorana da državi Njujork plati 220.000 dolara za porez, kamatu i kaznu i tako na teži način nauči da i bogataši iz Istočnog Hemptona plaćaju ovu dažbinu.

Marta Stjuart

Njen izgovor je bio da nije provodila puno vremena u svom domu u Njujorku, pa je smatrala da nije dužna da plaća porez.

Stjuart je tokom suđenja kazala da se “ImClone Systems” kompanija obavezala da će isplatiti njene akcije ukoliko padnu ispod 60 dolara, što se ispostavilo netačnim.

Ne samo da je lagala pred sudom, već je 4.000 akcija prodala za 228.000 dolara, dan prije nego što je ista kompanija objavila da njihov lijek protiv raka nije odobren.

Državni agenti nisu uspjeli da dokažu ovu nedozvoljenu trgovinu akcijama, ali je bilo jasno da nije govorila istinu tokom istrage, pa je osuđena na 18 mjeseci zatvora.

Glumac Vesli Snajps mnogima je poznat po ulozi u filmu “Blade”, ali ga u poreskoj upravi Amerike pamte kao čovjeka koji se služio različitim trikovima kako bi izbjegao plaćanje poreza na ogromnu zaradu.

Vesli Snajps

Tokom suđenja na kraju kojeg je proglašen krivim, Snajps je pokušao da sakupi dio novca, kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Ipak nije uspio, pa je zbog poreza na 17 miliona dolara i dodatne kazne u decembru 2010. završio u zatvoru na tri godine.

Kantri muzičar Vili Nelson na početku karijere bio je poznat po humanitarnom angažmanu, a osnivač je i “Farm Aid” koncerta na kojem je 1985. godine pjevao drugu strofu pjesme “We Are The World”.

Međutim početkom '90-ih multiplatinasti pjevač je ispružio ruku za donacije, ali ovoga puta za sebe. Dok je Nelson zarađivao, njegove računovođe su na par godina zaboravile dužnost plaćanja poreza, a poreska uprava je objelodanila da duguje porez na dobit u iznosu od 16,7 miliona dolara.

Teniserska zvijezda Boris Beker zadivio je impresivnim serviranjem sve ljubitelje ovog sporta, ali ne i poresku upravu Njemačke

Zvuči pomalo ironično kada glavni glumac filma “Nacionalno blago”, duguje novac državi i to šest miliona dolara koliko iznosi porez na zaradu 24 miliona, sudeći po optužnici poreske uprave iz 2009. godine.

Nikolas Kejdž optužio je svoje računovođe za loše investicije i ulaganja u rizične nekretnine, ali i za izbjegavanje plaćanja poreza, pa je postigao dogovor za državom uz pomoć kojeg je naknadno platio dugove.

Slično iskustvo imao je i muzičar Mark Entoni, bivši suprug glumice i pjevačice Dženifer Lopez, koji je zaboravio da slava ne oslobađa ljude od plaćanja poreza. Njemu je 2007. stigao zahtjev za plaćanje taksi u iznosu od 2,5 miliona dolara, a nakon tri godine bio je u duplo većem dugu.

I on je kao Kejdž za ovo optužio svoje računovođe, ali je na sudu usatnovljeno da duži niz godina Entoni nije izmirivao svoje obaveze prema državi.

Čuvena fotografkinja Eni Libovic, koja je 8. decembra 1980. godine uslikala slavni par Džona Lenona i Joko Ono za naslovnicu magazin “Rolling Stone”, takođe je imala probleme sa plaćanjem poreza.

Loš glas o njoj širio se gotovo jednako brzo koliko je ona trošila novac, pa je nakon nekoliko godina ekstravagantnog života i loših investicija, plaćanje poreza bio trošak koji sebi nije mogla priuštiti.

Kada je iznos poreza u periodu od 2004. do 2007. dostigao cifru od 2,7 miliona, bila je prinuđena da založi autorska prava na svaku fotografiju koju je napravila.

Teniserska zvijezda Boris Beker zadivio je impresivnim serviranjem sve ljubitelje ovog sporta, ali ne i poresku upravu Njemačke. On je neko vrijeme tvrdio da je u periodu od 1991. do 1993. živio u poreskom raju, Monaku, međutim, nakon što je dokazano da je sa suprugom i djecom boravio u Minhenu, bio je prinuđen da isplati tri milona dolara poreza.

Poznata holivudska madam Hajdi Flis osuđena je 1997. godine zbog neplaćanja poreza povezanog sa visokom prostitucijom za koju je bila zadužena. Odslužila je dio svoje sedmogodišnje kazne u zatvoru, dok je drugi dio provela u kućnom pritvoru, a njeno iskustvo je da je plaćanje legalnih poreza na nelegalne zarade veliki izazov.

Igrač američkog fudbala O.J. Simpson tokom 1994. godine državi je dugovao 1,4 miliona dolara, uprkos tome što je zarađivao mnogo više. Naime, ovaj fudbaler je za razliku od drugih poznatih ličnosti sa ovog spiska smislio dobar plan, pa je sav zarađeni novac ostavljao u bankama država koje američkoj poreskoj upravi nisu dozvoljavale uvid u finanijsko stanje klijenta.

U međuvremenu, njegovi drugačiji prekršaji zasjenili su neplaćanje poreza, pa će država 1,4 milona dolara dobiti kada Simpson bude pušten iz zatvora u Nevadi, gdje je zatvoren zbog kidnapovanja i oružane pljačke.

Glumica Džudi Garland koja je poznata po ulozi u filmu “Čarobnjak iz Oza” i mjuziklu “A Star Is Born”, imala je veoma buran život pun zavisništva i nesrećnih brakova, a bila je poznata i po rasipničkom životu, pa kada su obračuni za porez pristigli, ona jednostavno nije imala novca da ih plati.

Nakon što joj je poreska uprava oduzela kuću, bila je prinuđena da se seli iz hotela u hotel sve do 1969. godine kada je zbog prekomjerne doze narkotika preminula.

Galerija

Bonus video: