Surova trampa u Siriji: Djevojka za humanitarnu pomoć

Posljedica višemesečnog sukoba u Siriji, trgovina između izbjeglih porodica iz ove zemlje i imućnih arapa
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2013. 16:48h

Sirijci doživljavaju sudbinu Palestinaca - sve više njih su prognanici u okolne zemlje - a u takvim uslovima razvija se odvratna trgovina najljepšim što narod ima, ženama.

"Muškarci obično imaju između 50 i 80 godina i traže djevojke bijele puti, plavih ili zelenih očiju. Žele veoma mlade, ne starije od 16", kaže za BBC u jordanskoj prijestonici Amanu Um Mazed, 28-godišnja sirijska izbjeglica iz Homsa, koja zarađuje za život ugovarajući brakove između sirijskih djevojaka i arapskih muškaraca.

Iz Homsa je izbjegla i 18-godišnja Kazal. U rodnom gradu bila je zaljubljena u dvije godine starijeg komšiju i sanjarila je o tome kako se, jednog dana, za njega udaje.

Njoj i njenoj porodici bilo je teško kada su, bježeći pred ratnim kovitlacem, došli u Aman. Saudijski 50-godišnjak porodici je platio 3.100 dolara i postao njen muž. Brak je potrajao nedjelju dana.

"Tretirao me je kao slugu. Bio je veoma strog. Srećna sam zbog razvoda", ispričala je Kazal.

Endru Harper, predstavnik UNHCR u Jordanu, kaže da je zabrinut, jer se pribojava da se među pola miliona sirijskih izbjeglica sve više njih okreće takvim očajničkim životnim potezima:

"Ne možemo da pomognemo svima kojima je pomoć neophodna", kaže on, a prenosi BBC, "Velika većina izbjeglih su žene i djeca. Mnogi od njih nisu navikli da idu na posao, pa „seks za opstanak“ za njih postaje opcija."

Kratkotrajni brakovi između muškaraca iz zemalja Persijskog zaliva i žena iz Sirije navodno su sklapani i prije početka rata, prenose Novosti.

Majka razvedene djevojke Kazal kaže, međutim, da ranije na tako nešto ne bi pomišljala. Ona otkriva da je brak dogovoren preko nevladine organizacije „Kitab al Suna“, koja pomaže izjbeglice novcem, hranom i ljekovima. Njen rad finansiraju pojedinci iz čitavog arapskog svijeta.

"Kada sam otišla po pomoć, tražili su da vide moju ćerku. Rekli su da će joj naći muža", govori majka.

Galerija

Bonus video: