SAD: Pooštrena kontrola nad bankama

Bernanke kaže da Fed i dalje nadzire banke i druge sistemski važne finansijske institucije, ali da će se pod njegovom kontrolom nalaziti i takozvani bankarski sistem u sjenci
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2013. 14:35h

Guverner američke Uprave federalnih rezervi (Fed), Ben Bernanke saopštio je da je ta institucija proširila obim kontrole nad bankama.

Prema njegovim riječima, Fed sada nadzire širok spektar finansijskih institucija koje bi mogle izazvati novu finansijsku krizu, prenosi Biznis.ba.

Bernanke je rekao da Fed i dalje nadzire banke i druge sistemski važne finansijske institucije, ali da će se pod njegovom kontrolom sada nalaziti i takozvani bankarski sistem u sjenci.

Pod tim se podrazumijevaju krediti koji su pretvoreni u obveznice i kao takvi prodati investitorima, što je uzrokovalo slom kreditiranja u području hipotekarnih zajmova, izazivajući krizu u 2008. godini.

“Iako je broj banaka iz sjenke manji nego prije krize, regulatori i privatni sektor moraju biti svjesni ranjivosti, jer one još predstavljaju dovoljno veliku i stvarnu prijetnju”, ocijenio je Bernanke.

Galerija

Bonus video: