Cijene nafte padaju zbog jačanja dolara

Glavni faktor koji utiče na cijene trenutno su velike zalihe u SAD, rekla je Frans presu strateg singapurske firme IG markets Keli Tio
0 komentar(a)
Naftna bušotina, Foto: Kladusa.net
Naftna bušotina, Foto: Kladusa.net
Ažurirano: 10.05.2013. 09:28h

Cijene sirove nafte su jutros bile u padu zbog rasta zaliha tog energenta u SAD i jačanja dolara, navode analitičari.

Tanjug prenosi da je američka "laka" nafta za isporuku u junu oslabila na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 49 centi na 95,90 dolara po barelu.

Istovremeno je na berzi u Londonu barel severnomorske nafte tipa "brent" pojeftinio za 41 cent na 104,06 dolara.

"Glavni faktor koji utiče na cijene trenutno su velike zalihe u SAD", rekla je Frans presu strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.

Američka vladina agencija za informisanje o energetici (EIA) je ranije ove nedjelje saopštila da su zalihe sirove nafte u SAD porasle na 395,5 miliona barela u nedjelju dana zaključno sa 3. majem, što je najviši nivo od 1982. godine. Rast zaliha ukazuje na to da proizvodnja nadmašuje tražnju, što dovodi do pada cijena.

Od kretanja cijena na londonskom tržištu zavise i maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, koje se usklađuju svakog drugog ponedjeljka. Posljednja promjena bila je 23. aprila, kada su sve cijene pale od od pet do osam centi. Naredno usklađivanje cijena biće 21. maja.

Bonus video: