Hoking bojkotuje izraelsku konferenciju

Stiven Hoking odbio je poziv na petu Predsjedničku konferenciju pod nazivom “Suočavanje sa budućnošću” koja će se održati u junu u Izraelu
2 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Cleveland.com
Stiven Hoking, Foto: Cleveland.com
Ažurirano: 09.05.2013. 11:28h

Stiven Hoking odbio je poziv na petu Predsjedničku konferenciju pod nazivom “Suočavanje sa budućnošću” koja će se održati u junu u Izraelu, prenosi BBC.

Hoking nije želio da svoju odluku o povlačenju sa tog skupa objavi javno, već je napisao pismo Peresu kako je odlučio da “poštuje bojkot, zasnovan na poznavanju Palestine i jednoglasnog savjeta svojih sopstvenih akademskih kontakata tamo”.

Njegovo učešće na ovoj konferenciji koja okuplja najistaknutije svjetske lidere i mislioce najavljeno je početkom aprila, a kako sam kaže od tad je primio veliki broj poruka iz Velike Britanije i inostranstva u kojima je apelovano da otkaže učešće u sklopu podrške akademskog bojkota.

Hoking je tako odlučio da posluša savjet svojih palestinskih kolega koji su smatrali da ne bi trebalo da prisutvuje događaju u Jerusalimu.

Taj naučnik koji predvodi odjeljenje za praktičnu matematiku i fiziku na Univerzitu Kembridž pati od amiotrofične lateralne skleroze, bolesti koje je onemogućila kretanje čitavog njegovog tijela, ali nije uticala na njegove mentalne sposobnosti.

On je posljednji put bio u Izraelu 2006. godine kada ga je pozvala britanska ambasada da obiđe i Izrael i palestinske teritorije i da se sastane sa lokalnim naučnicima i akademicima.

Tada je govorio da jedva čeka da dođe tamo i da je uzbuđen što će se sastati sa nučnicima s obje strane. Od tada je promjenio odnos prema Izraelu, osudivši tronedjeljnu izraelsku vojnu operaciju na pojas Gaze krajem 2008 i početkom 2009. godine

Bonus video: