Asad: Sirija spremna za izraelsku agresiju

Sirija je sposobna da se suoči sa izraelskim avanturizmom, koji predstavlja jedan od aspekata terorizma čija je Sirija meta svakog dana, izjavio Bašar el Asad komentarišući nedavne izraelske vazdušne napade
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 15:29h

Sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio je da je njegova zemlja sposobna da se suoči sa izraelskom agresijom, u prvim komentarima nakon što je Izrael izveo seriju vazdušnih napada na vojne lokacije u Damasku, prenijeli su libanski mediji.

"Nedavni izraelski napadi pokazuju kolika je bliskost i saučesništvo između izraelske okupacije, regionalnih zemalja i zapada u podržavanju sadašnje situacije u Siriji", prenijela je Asadove riječi prosirijska televizija Manar.

"Sirijski narod i njegova herojska vojska su sposobni da se suoče sa izraelskim avanturizmom, koji predstavlja jedan od aspekata terorizma čija je Sirija meta svakog dana", izjavio je Asad, prenosi Rojters.

U nenajavljenoj posjeti Damasku, u utorak, je boravio iranski ministar spoljnjih poslova Ali Akbar Salehi, koji je razgovarao sa sirijskim predsjednikom. Do posjete je došlo nakon što je Izrael izveo dva odvojena napada na sirijske lokacije prošle nedjelje.

Salehi je pozvao na dijalog između sirijskog režima i "miroljubivih opozicionih grupa", upozoravajući na to da posljedice sukoba mogu da ugroze čitav region. Iran je osudio izraelske napade, navodeći da je spreman da obučava sirijsku vojsku koja je ušla u treću godinu sukoba sa pobunjenicima.

Turska optužuje Asada za "etničko čišćenje"

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu optužio je danas sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da je u borbi protiv pobunjenika krenuo u drugu fazu rata, tj. "etničko čišćenje" nekih područja u Siriji.

"Objasnio sam američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da pokolj u Baniji predstavlja novu fazu rata koju sprovodi režim u Damasku", izjavio je za dnevnik "Hurriyer" turski šef diplomatije, prepričavši nedavni telefonski razgovor s američkim kolegom.

"Ono što nas u slučaju masakra u Baniji zabrinjava je primjena strategije etničkog čišćenja određenog područja kada kontrola nad zemljom u cjelini više nije moguća", objasnio je ministar.

Banija, oblast na zapadu Sirije, u petak je bila podvrgnuta snažnom bombardovanju, a prema saopštenjima Sirijske opservatorije za ljudska prava (OSDH), tom je prilikom poginulo najmanje 62 ljudi.

Sirijska opozicija optužuje Asada za "etničko čišćenje" sunita u tom području u kojem većinu čine alaviti, islamska vjerska grupa najbliža šiitima.

Davutoglu smatra da Asad igra "opasnu igru" koja bi se mogla odraziti na Liban i da bi kod sunita mogla da inicira osvetničke pohode. Turska podržava sirijske pobunjenike i poziva Asada da napusti vlast.

U Turskoj je utočište do sada našlo oko 400.000 sirijskih izbjeglica.

EU zadovoljna zbog dogovora SAD-Rusija o Siriji

Evropska unija je "vrlo zadovoljna" zbog dogovora Rusije i SAD da se podstaknu vlasti i pobunjenici u Siriji da nađu rješenje za krvavi sukob u toj zemlji, rekao je portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"Evropska unija je veoma zadovoljna zbog poziva Rusije i SAD na mirovnu konferenciju o Siriji. EU je više puta ponovila da rješenje sukoba leži u globalnom političkom sporazumu", rekao je portparol Majkl Man.

On je dodao da je EU spremna da pomogne u svakom pogledu i da se nada da će ta konferencija predstavljati početak mirovnog procesa.

Rusija i SAD dogovorili su se juče o tome u Moskvi tokom posjete državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Keri je više sati razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

"Složili smo se da Rusija i SAD podstaknu sirijsku vladu i opozicione grupe da nađu političko rješenje", rekao je Lavrov.

SAD i Rusija takođe žele da organizuju "što prije" međunarodnu konferenciju o Siriji, ako je moguće već ovog mjeseca, dodao je Lavrov.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige El Ahdar el Ibrahimi je rekao da izjave u Moskvi predstavljaju prvi važan korak naprijed, ali da je to ipak tek prvi korak.

Kameron će u petak u Rusiji s Putinom razgoavarati o Siriji

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je danas da će u petak otputovati u Soči gdje će razgovarati o Siriji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Postoji hitna potreba pokretanja pregovora o političkoj tranziciji u Siriji radi okončanja tog sukoba. U petak odlazim u Soči na jugu Rusije na susret s predsjednikom Putinom da razgovaram o tom pitanju", rekao je Kameron danas u parlamentu u Londonu.

Galerija

Bonus video: