Na listi 176 zemalja

Finska najbolja zemlja za majke, Crna Gora na 42. mjestu

Od zemalja u regionu, najbolje mjesto za život majki i beba je Slovenija, koja je zauzela 14. mjesto, a slijede Hrvatska (34.), Srbija (36.) i Makedonija (40.)
1 komentar(a)
majka i beba, Foto: Shutterstock
majka i beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2013. 15:37h

Crna Gora je, prema istraživanju organizacije Save the Children, zauzela 42. mjesto na listi od 176 zemalja po uslovima za život majki i beba. Na prvoj poziciji je Finska, a slijede Švedska, Norveška, Island, Holandija, Danska, Španija, Belgija, Njemačka i Australija.

Od zemalja u regionu, najbolje mjesto za život majki i beba je Slovenija, koja je zauzela 14. mjesto, a slijede Hrvatska (34.), Srbija (36.) i Makedonija (40.), gdje je prema tom istraživanju, rađanje beba sigurnije nego u Crnoj Gori.

Iza nas su ostale Bosna i Hercegovina na 47, Mađarska na 52, i Albanija na 81. mjestu.

Na dnu ljestvice su siromašne afričke zemlje DR Kongo, Somalija i Sijera Leone.

"Majčin indeks" prati na koji način države pokušavaju da osiguraju živote i zdravlje majki i njihovih beba širom svijeta. Dobrobit zemalja mjeri se ocjenama u kategorijama zdravlja, mortaliteta, nivoa obrazovanja žena, prihoda i političkog statusa.

Save the Children je saopštio da se tri četvrtine smrti novorođenčadi može spriječiti jačanjem zdravstvenog sistema, boljom obukom zdravstvenih radnika ali i naporima da majke budu što više informisane o uslovima za bolje rođenje i zdraviju bebu.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana majki, koji se obilježava svake druge subote u maju. Naslov ovogodišnjeg istraživanja je Preživjeti prvi dan" (Surviving the First Day), a kompletan dokument na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.