Kenija: Iranci osuđeni na doživotne robije

Kenijski sud osudio je dvojicu Iranaca na doživotne zatvorske kazne zbog posjedovanja ogromne količine eksploziva koju su, kako istraga kaže, imali namjeru upotrijebiti u seriji napada
0 komentar(a)
Ahmad Mohamed i Sajed Musavi, Foto: Reuters
Ahmad Mohamed i Sajed Musavi, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2013. 16:11h

Kenijski sud osudio je dvojicu Iranaca na doživotne zatvorske kazne zbog posjedovanja ogromne količine eksploziva koju su, kako istraga kaže, imali namjeru upotrijebiti u seriji napada.

Ahmad Mohamed i Sajed Musavi optuženi su prošle nedjelje za posjedovanje eksploziva i namjere da isti upotrijebe u terorističkim akcijama u Keniji, prenosi BBC.

Advokat osuđenih Denis Kirimi najavio je žalbu na presudu opisujući je "pogrešnom i nečuvenom".

Vlada Irana je negirala bilo kakvu povezanost sa ovim incidentom.

Osuđeni Iranci su sumnjičeni za učešće u terorističkoj mreži koja je već oranizovala seriju napada na glavni grad Najrobi i Mumbasu.

Sudija Kjari obrazložio je svoju presudu time što se "plač stradalih u prethodnim i čestim terorističkim akcijama" čuje jače od molbi za milost dvojice Iranaca.

Advokati odbrane optužili su kenijske vlasti da su optužene u pritvoru ispitivali Izraelci.

Izraelski premijer, Benjamin Njetenjahu, je već nekoliko puta skretao pažnju javnosti na učestalu praksu u kojoj se teritorije Kenije od strane zvaničnog Irana koriste kao pogodna mjesta za razvoj trorističkih ćelija.

Kenija je posljednjih godina bila pogođena serijom bombaških napada. Odgovornost za te napade uglavnom je pripisivana somalijskim ćelijama Alkaide.

Bonus video: