Poginulo 22 u sukobima policije i demonstranata u Daki

Stotine hiljada ekstremnih islamista izašlo je u nedjelju na ulice u centru Dake i tražilo novi zakon protiv bogohuljenja
70 pregleda 0 komentar(a)
Bangladeš, Daka, Foto: Beta/AP
Bangladeš, Daka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.05.2013. 07:34h

Najmanje 22 osobe poginule su u glavnom gradu Bangladeša Daki, u okršajima između policije i desetine hiljada islamskih ekstremista koji su tražili uvođenje novog zakona protiv bogohuljenja, javili su policijski i ljekarski izvori.

Proteste je organizovala novoformirana grupa Hefatdžat-e-Islam

Portparol policije u Daki rekao je da je policija upotrijebila suzavac i vodene topove i ispaljivala gumene metke da pokuša da rasturi najmanje 70.000 islamista koji su zauzeli važnu komercijalnu četvrt u gradu.

"Bili smo primorani da djelujemo jer je okupljanje nastavljeno ilegalno. Napadali su nas ciglama, štapovima od bambusa i kamenjem", rekao je portparol policije i dodao da su se demonstranti konačno razišli danas prije podne.

Tijela 11 žrtava među kojima i jedan policajac koji je ubijen udarcem mačete u glavu odnijeta su u bolnicu Medikal koledž u Daki

Stotine hiljada ekstremnih islamista izašlo je u nedjelju na ulice u centru Dake i tražilo novi zakon protiv bogohuljenja. Blokirali su prilazne puteve tom dijelu grada i sukobili se sa policijom. Sukobi su počeli u nedjelju i trajali do ponedjeljka ujutro.

Proteste je organizovala novoformirana grupa Hefatdžat-e-Islam, koja kaže da su neki korisnici Interneta nedavno koristili svoje blogove da šire ateizam i laži o islamu. Vlada Bangladeša koji je većinski muslimanski odbacila je zahtjeve ove grupe i rekla da se zemlja pridržava sekularnih liberalnih zakona.

Tijela 11 žrtava među kojima i jedan policajac koji je ubijen udarcem mačete u glavu odnijeta su u bolnicu Medikal koledž u Daki, rekao je jedan policajac koji se nalazi u toj bolnici.

Zvaničnici tri privatne kilinke u Daki su rekli da su primili tijela još 11 žrtava.

Bonus video: