Broj mrtvih u Bangladešu premašio 600

Oko 3.000 radnika bilo je u zgradi Rana Plaza u Sevaru u predgrađu glavnoga grada Bangladeša 24. aprila kada se zgrada urušila od pretjeranih vibracija mašina i generatora
0 komentar(a)
Bangladeš, Foto: Beta/AP
Bangladeš, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.05.2013. 12:58h

Broj žrtava najgore industrijske nesreće u Bangladešu premašio je 600 pošto su nova tijela u nedjelju izvučena ispod ruševina deset dana nakon urušavanja zgrade koja je, prema riječima arhitekte, bila građena za poslovne prostore i kancelarije, a ne za tekstilne pogone i pet generatora, što konstrukcija statički nije mogla da podnese.

"Broj poginulih je sada 610", izjavio je vojni oficir Imran Kan iz ekipe zadužene za raščišćavanje ruševina ispod kojih je u nedjelju izvučeno 41 tijelo.

Masud Reza, bangladeški arhitekta i ugledni univerzitetski profesor izrazio je "duboku bol" i rekao da je zgrada projektovana za poslovne prostore i kancelarije.

"Vlasnik i promoter nisu nam u vrijeme projektovanja rekli da će u zgradi biti tekstilni pogoni", rekao je 42-godišnji Reza i objasnio da bi da je to znao struktura i projekat bili drugačiji, robustniji".

Novi bilans žrtava: U Bangladešu poginula 161 osoba >>>

Oko 3.000 radnika bilo je u zgradi Rana Plaza u Sevaru u predgrađu glavnoga grada Bangladeša 24. aprila kada se zgrada urušila od pretjeranih vibracija mašina i generatora.

Iz ruševina je izvučeno 2.437 preživjelih, rekao je vojni oficir.

Identifikacija je otežana jer su mnoga tijela raskomadana.

Desetak osoba je uhapšeno u okviru istrage, među njima vlasnik zgrade i vlasnici tekstilnih pogona.

Bonus video: