Na šta je Karzai trošio novac dobijen od CIA?

Njujork tajms, tvrdi da je novac, koji je dopreman u koferima, ruksacima i plastičnim kesama korišćen za podmićivanje naoružanih lokalnih vođa kako bi podržale Karzaijevu vladu
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 16:03h

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai negirao je danas da je novac koji je njegov kabinet primao od američke Centralne obavještajne agencije (CIA) korišćen za podmićivanje lokalnih gospodara rata kako bi podržali njegovu vladu.

Njujork tajms je početkom nedjelje objavio da je CIA tokom posljednjih deset godina Karzaiju dala više desetina miliona dolara što je izazvalo gnjev i američke i avganistanske javnosti.

Avganistanski predsjednik je potvrdio da je Nacionalni savjet bezbjednosti (NSC), koji čini dio njegove administracije primao novac.

Karzai, međutim, tvrdi da je riječ o malim sumama koje su korišćene za zdravstvenu zaštitu i stipendije mladima, a da je za svaku primljenu sumu izdavana priznanica američkoj vladi.

"Taj novac nije davan "gospodarima rata". Veći dio je trošen na službenike vlade, za liječenje, stipendije za mlade i uvijek je davan pojedincima, a ne pokretima," rekao je Karzai, a prenosi AFP.

Njujork tajms, međutim, tvrdi da je novac, koji je dopreman u koferima, ruksacima i plastičnim kesama korišćen za podmićivanje naoružanih lokalnih vođa kako bi podržale Karzaijevu vladu i međunarodnu koaliciju pre povlačenja NATO snaga sledeće godine.

Avganistanski "gospodari rata" koji su se borili i protiv sovjetske okupacije 1980-ih i protiv talibanskog režima i dalje imaju jak uticaj u svojoj zemlji a mnogi od njih povezani su sa Karzaijevom vladom koja je došla na vlast poslije protjerivanja talibana 2001.godine.

Sada, kada se NATO sprema za povlačenje poslije 11 godina borbe, vođe lokalnih milicija ponovo su se aktivirale u borbi za vlast u Avganistanu, a slaba centralna vlada je suočena sa ozbiljnim izazovom da stabilizuje situaciju.

Karzai je odbio da navede koliko je novca dobijao od CIA. U prethodnim izjavama je naveo da je ta "pomoć bila vrlo produktivna".

Neki od njegovih bivših saradnika negiraju da je upotreba fondova bila transparentna. "Mi to zovemo nevidljivim novcem. Došao je u tajnosti i otišao u tajnosti", rekao je Njujork tajmsu Halil Roman koji je bio zamjenik šefa Karzaijevog kabineta od 2002. do 2005. godine.

CIA je davala novac da bi stekla uticaj, ali je samo doprinijela širenju korupcije, ocijenili su aktuelni i bivši avganistanski zvaničnici za njujorški list.

"Najveći izvor korupcije u Avganistanu bile su SAD", rekao je i neimenovani američki zvaničnik.

Odavno je poznato da Amerika daje novac svojim pristalicama u Avganistanu, kao što je činila i u Iraku. Njujork tajms je jedan od prvih koji je objavio sumu datu konkretno Karzaijevoj kancelariji.

Galerija

Bonus video: