Izraelski avioni napali skladište oružja u Siriji

Izraelski zvaničnici tražili su da ostanu anonimni jer se radilo o tajnoj vojnoj operaciji
4 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 12:16h

Izrael je danas potvrdio da je njegova avijacija izvršila napad na Siriju i saopštio da je meta bila pošiljka savremenih raketa namijenjena libanskoj miliciji Hezbolahu.

Izraelski avioni, koji su preletjeli Liban, napali su u Siriji jednu lokaciju na kojoj se, po svoj prilici, nalazi oružje, rekli su rano jutros američki zvaničnici a prenose svjetski mediji.

Zvaničnici su saopštili da je napad izvršen rano juče, a da su meta bile rakete zemlja-zemlja dugog dometa.

Nije odmah bilo poznato gdje je napad izvršen, niti da li je avijacija napala iz libanskog ili sirijskog vazdušnog prostora.

Izraelski zvaničnici tražili su da ostanu anonimni jer se radilo o tajnoj vojnoj operaciji.

Izraelski premijer Benjamin Netajnahu je u više navrata upozorio da će Izrael biti spreman da preduzme vojnu akciju ako hemijsko ili drugo oružje, koje može da naruši ravnotežu vlasti sa Hezbolahom, dospije u ruke te milicije.

To je bio posljednji u nizu pokušaja Izraela da osujeti namjere šiitske milicije da izgradi arsenal koji bi joj omogućio da se odbrani od njegove avijacije i sprovede ozbiljne napade na jevrejsku državu.

Vjeruje se da je izraelska avijacija u januaru gađala pošiljku naprednih protivavionskih raketa SA-17 namijenjenu Hezbolahu. Iako Izrael nije zvanično priznao taj napad, njegovi zvaničnici su dali više naznaka da oni stoje iza njega.

Vođa Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, rekao je ove sedmice da će njegova organizacija, u slučaju potrebe, pomagati sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da uguši dvogodišnju pobunu u zemlji.

Portparol izraelske ambasade u Vašingtonu, koji nije želio da komentariše izvještaje o napadu u Siriji, izjavio je: "Ono što možemo reći jeste da je Izrael odlučan da spriječi sirijski režim da teroristima - naročito Hezbolahu u Libanu - dostavlja hemijsko oružje ili drugo oružje podobno za izmjenu stanja na terenu".

Bonus video: