UPUMPALI DODATNU KOLIČINU VODE

Tajland: Spasioci pogriješili, situacija pogoršana

Oni se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu
53 pregleda 6 komentar(a)
dječaci, Tajland, Foto: Screenshot
dječaci, Tajland, Foto: Screenshot
Ažurirano: 06.07.2018. 05:42h

Situacija s dječacima zarobljenim u pećini na Tajlandu pogoršana je kada su spasioci volonteri nenamjerno umjesto da ispumpaju upumpali dodatnu količinu vode, piše Tanjug.

Komandir akcije spasavnja Narongsak Ostanakorn rekao je da su volonteri, djelujući samostalno, upumpali vodu u dio pećine koji je poplavljen i koji se trenutno prazni kako bi dječaci, zajedno sa svojim trenerom, mogli da bezbjedno pređu.

"Možda vjeruju da su njihove tehnike efektne za vađenje podzemne vode, ali sve što nije planirano prvo moraju da provjere sa nama. Trkamo se protiv vode koja se sliva u pećinu, iako smo zakrčili kanale kojima teče", rekao je komandir, prenosi USA Tudej.

Volonterima je ukazano na grešku koju su napravili, a zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, Punsak Vungsatngiem, rekao je za "Gardijan" da je nivo vode smanjen za 40 odsto u proteklih nekoliko dana, čime je skoro raščišćena dionica od 1.600 metara koju će dečaci morati da pređu.

Oni se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci planiraju kakve opcije imaju za izvlačenje dječaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.

Vlasti za sada nisu uspjele da uspostave telefonsku liniju, a put od dječaka do površine traje nešto više od šest sati.

Narongsak je u ponedjeljak rekao da su i dečaci i trener malaksali, ali inače u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

Tom prilikom je naglasio da je glavni problem vrijeme i da pokušavaju da se postaraju da pećina ne poplavi.

USA Today navodi da bi idealna situacija bila da se nivo vode spusti do visine strukova dječaka, kako bi mogli da išetaju iz pećine noseći pojase za spasavanje, umjesto da ih ronioci izvlače kroz duboku vodu, što bi bio izuzetno opasan poduhvat.

Problem je što pojedini dječaci ne umiju da plivaju, kao i činjenica da su pojedini djelovi pećine u potpunosti poplavljeni.

"Zatražio sam 13 kompleta za ronjenje, za slučaj da moramo da ih izvodimo po ovim uslovima i kada nijesmo 100 odsto spremni", rekao je Narongsak.

Iako spasioci dječake polako uče osnovnim tehnikama ronjenja, stručnjaci se brinu da bi spasavanje dječaka kroz mutne i mračne vode bilo izuzetno opasno.

"Niko nikoga neće naučiti svemu o ronjenju u pećini, ali pokušavamo da ih upoznamo sa maskama, jer je disanje u njima potpuno drugačije", rekao je instruktor ronjenja Klaus Rasmunsen koji pomaže tajlandskim mornaričkim "fokama".

Dječaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odjeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu djelova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim.

Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbjednija opcija bila da se dječacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

Preporučujemo za Vas