Obama: Upotrebom hemijskog oružja Asad bi prešao crvenu liniju

Obama je oprezan prema novim izvještajima rukovođen "lekcijom" iz Iraka kad su loši obavještajni podaci uvukli SAD u dugi i skupi rat
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2013. 09:02h

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je bi mogao da promijeni svoj stav prema američkom vojnom angažovanju u građanskom ratu u Siriji ako se pokaže da su vlasti te zemlje upotrijebile hemijsko oružje, ali i dodao da se za sada suviše malo zna da bi se odmah krenulo u akciju.

Američki predsjednik reagovao je juče na najnovije obavještajne izvještaje SAD o tome da je vlada predsjednika Bašara al-Asada vjerovatno upotrijebila nervni gas sarin dva puta u martu.

"Ako bi sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv svog naroda, to može promijeniti moju računicu o tome kako SAD prilaze ovim pitanjima", rekao je Obama

Sličnu procjenu da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje dali su i Velika Britanija, Francuska, Izrael i Katar, koje se zalažu za agresivniji odgovor na sirijski sukob.

"Ako bi sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv svog naroda, to može promijeniti moju računicu o tome kako SAD prilaze ovim pitanjima", rekao je Obama.

Obama je davao slična upozorenja mjesecima i govorio da bi upotreba hemijskog oružja i prenos tog oružja u ruke terorista značilo prelazak takozvane crvene linije i da će imati "ogromne posljedice", navodi agencija AP.

Predsjednik SAD je pod pritiskom od strane jednog broja senatora predvođenih republikancem Džonom Mekejnom koji se zalažu za brzi i čvrsti američki odgovor. Međutim, čak i ovi senatori su protiv američke vojne invazije i predlažu uvođenje zone zabrane leta.

Obama je rekao da će tražiti dodatne informacije o napadima hemijskim oružjem, o tome ko bi mogao da bude odgovoran i kako su izvedeni, ali nije dao rok za odgovore.

Bašar al-Asad (Foto: Beta/AP)

"Predsjednik želi činjenice", rekao je njegov portparol Džej Karni i dodao da neće odrediti neki vremenski rok.

Sirijske vlasti juče su demantovale da su njihove snage koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika.

Kako navodi agencija AP, Obama je oprezan prema novim obavještajnim izvještajima rukovođen lekcijama naučenim iz iračkog rata kad su loši obavještajni podaci uvukli SAD u dugi i skupi sukob.

Do sada je Obamina vlada ograničila pomoć sirijskim pobunjenicima na pomoć koja ne uključuje oružje. SAD su, takođe, poslale oko 200 vojnika u Jordan da pomognu vojsci te zemlje i učestvovale u projektu NATO-a da se postave raketni sistemi "patriot" u Turskoj blizu granice, da se zaštiti od napada iz Sirije.

Galerija

Bonus video: