Avganistan: Talibani najavljuju proljećnju ofanzivu

Talibani su zaprijetili kolektivnim samoubilačkim napadima na baze "stranih osvajača, njihove diplomatske centre i njihove vojne aerodrome"
2 komentar(a)
Talibani, Avganistan, Foto: Galizacig.com
Talibani, Avganistan, Foto: Galizacig.com
Ažurirano: 27.04.2013. 08:31h

Avganistanski talibani najavili su da uskoro počinju proljećnju ofanzivu protiv vlasti, snaga NATO-a i njihovih diplomatskih centara pomoću boraca samoubica i "infiltriranih" agenata, navodi se u njihovom saopštenju objavljenom danas.

Operacija nazvana "Halid bin Valid", po imenu najvećeg muslimanskog komandanta iz VII veka, počeće širom zemlje 28. aprila, naveli su talibani u saopštenju.

Oni su zaprijetili da će vršiti kolektivne samoubilačke napade na baze "stranih osvajača, njihove diplomatske centre i njihove vojne aerodrome" da bi im nanijeli "teške gubitke".

Talibani su pozdravili povlačenje NATO snaga iz Avganistana.

Prema planu, veći dio od 100.000 vojnika, uglavnom Amerikanaca, treba da napusti zemlju do kraja 2014. da bi ustupili mjesta avganistanskim snagama.

"Neprijatelj sa svom svojom vojnom silom bio je prisiljen da bježi", navodi se u saopštenju.

Talibani pozivaju avganistanske zvaničnike da prekinu sa "dekadentnom administracijom", a vjerske i plemenske vođe da spriječe mlade da se angažuju u avganistanskoj vojsci i policiji.

Portparol avganistanskog ministarstva odbrane rekao je za AFP da talibani svakog proljeća najavljuju ovakvu ofanzivu, ali je ocijenio da oni nisu sposobni da napadnu direktno avganistanske snage već da pribjegavaju taktici podmetanja bombi na putevima i samoubilačkim napadima.

Bonus video: