Gvantanamo: Povećava se braj zatvorenika koji štrajkuju glađu

Zatvorenici štrajkuju od početka februara, u znak protesta zbog uslova u pritvoru i činjenice da protiv njih nije ni podignuta optužnica
0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Beta/AP
Gvantanamo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2013. 17:02h

Broj zatvorenika u Zalivu Gvantanamo koji su u štrajku glađu ponovo se povećao i sada štrajkuje 97 ljudi, rekao je jedan američki vojni zvaničnik.

Amerika drži 166 zatvorenika u Gvantanamu, protiv većine od njih nije podignuta optužnica

Potpukovnik Samjuel Haus rekao je da sada 97 ljudi štrajkuje glađu, što je trojica više nego dan ranije. On je rekao da njih 19 dobijaju tečnu hranu preko tube u nosu da bi se spriječilo opasno gubljenje težine, a da su još petorica pod prismotrom u bolnici u ovoj američkoj bazi na Kubi.

On je rekao da ni jedan od štrajkača glađu nije u životnoj opasnosti. Zatvorenici u Gvantanamu štrajkuju glađu od početka februara, u znak protesta zbog uslova u pritvoru i činjenice da protiv njih nije ni podignuta optužnica, niti su osuđeni.

Amerika drži 166 zatvorenika u Gvantanamu, protiv većine od njih nije podignuta optužnica. Gvantanamo je oformljen poslije terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001.

U proteklih 11 godina u bazu na Kubi je prebačeno 799 osumnjičenih. Trećina zatvorenika do sada nije optužena ni za šta.

Bonus video: