U Daki stradalo najmanje 275 ljudi, policija suzavcem na demonstrante

Spasilačke ekipe su preko noći iz ruševina izvukli 45 ljudi, što je nova nada za nekoliko hiljada rođaka koji su došli na mjesto nesreće
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2013. 07:51h

Iz ruševina osmospratnice koja se srušila u sredu u predgrađu Dake - prijestonice Bangladeša - do sada je izvučeno najmanje 275 beživotnih tijela, dok zvaničnici ukazuju da je tragedija mogla da se izbjegne da su vlasnici postupili po nalogu policije i evakuisali zgradu iz bezbjednosnih razloga.

Spasilačke ekipe su preko noći iz ruševina izvukli 45 ljudi, što je nova nada za nekoliko hiljada rođaka koji su došli na mjesto nesreće, u predgrađu Dake.

Agencija Frans pres je javila da je na mjestu nesreće nesnosan smrad od tijela koja trule, a na pronalaženju nastradalih radi nekoliko stotina ljudi.

Strahuje se da će broj žrtava nastaviti da raste, budući da se u zgradi neposredno prije rušenja nalazilo oko 2.000 ljudi, a više od 1.000 osoba smješteno je do sada u lokalne bolnice, javio je Bi-Bi-Si.

Zvaničnici su saopštili da je zbog dubokih pukotina koje su se pojavile u utorak uveče na zidovima zgrade, u kojoj su se nalazile fabrike odjeće, vlasnicima naređeno da zgradu narednog dana evakuišu, ali to nije urađeno i radnicima je naloženo da se vrate na posao.

Pored toga, zvaničnici ukazuju da su, prilikom gradnje, narušeni građevinski propisi i da je vlasnik prvobitno dobio dozvolu za gradnju petospratnice, ali da je dodao još tri sprata i opteretio konstrukciju.

I dok spasilačke ekipe i brojni volonteri danonoćno pretražuju ruševine ne bi li pronašli preživjele, gnijevni radnici protestuju na nekoliko mjesta u Daki, dok se vlasnici fabrika i zapadne kompanije za koje su one izrađivale odjeću suočavaju sa brojnim pitanjima.

Lokalni mediji su javili da je Vrhovni sud naložio vlasniku zgrade i glavnim menadžerima fabrika odjeće koje su se u njoj nalazile da se pojave u sudu 30. aprila.

Suzavcem na demonstrante

Policija je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera demonstrante koji su u Bangladešu protestovali zbog pogibije 275 kolega pri ruđenju osmospratnice.

Demonstranti su napali danas fabrike i razbijali automobile za vreme masovnih protesta u Gazipuru, predgrađu glavnog grada Dake.

Demonstranti, od kojih su neki bili naoružani bambusovim štapovima, blokirali su puteve i prisilili fabrike da danas ne rade.

"Situacija je veoma zapaljiva. Na stotine hiljada radnika se pridružilo protestima. Ispaljivali smo gumene metke i suzavac da ih rasteramo", rekao je policajac M. Asadužaman za AFP.

Zamenik šefa policije u Gazipuru Mustafizur Rahman rekao je da su radnici napadali fabrike, razbijali vozila, palili automobilske gume po putevima i pokušavali da spale prodavnice duž puteva a na mestima okupljanja.

"Oni traže hapšenje i smrt vlasnika fabrika u zgradi koja se srušila u Savaru", rekao je on.

Galerija

Bonus video: