Dempsi: Spremni smo ako prijetnje Pjongjanga prerastu u akciju

"Mi nastojimo da odvratimo Sjevernu Koreju od provociranja", rekao je Dempsi vojnicima
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 12:12h

Načelnik američkog generalštaba general Martin Dempsi kaže da su njegove trupe spremne da reaguju ako Sjeverna Koreja pretvori svoje verbalne prijetnje u akciju.

"Mi nastojimo da odvratimo Sjevernu Koreju od provociranja", rekao je Dempsi vojnicima u japanskoj vazduhoplovnoj bazi Jokota.

"Mogu vas uvjeriti da smo se mi pripremili s našim saveznicima Japancima kako bi zaštitili naše i njihove građane, naša i njihova postrojenja", rekao je general.

Dempsi je govorio posle posjeta Južnoj Koreji i Kini, glavnom savezniku Sjeverne Koreje, dok napetosti u regionu ne popuštaju zbog strahovanja nakon nedavnih prijetnji Pjongjanga da će napasti južnog susjeda i povesti nuklearni rat protiv SAD.

Dempsi

Načelnik američkog generalštaba koji je u Pekingu razgovarao s predsjednikom Sji Đinpingom rekao je da Sjedinjene Države žele bliskije veze sa Pekingom.

Međutim, on je ponovio ranije zvanične izjave da će SAD braniti Japan ukoliko bude napadnut, pošte se Peking i Tokio i dalje nalaze u stanju povećanih napetosti zbog teritrijalnog sporenja oko ostrva u Istočnom kineskom moru.

U razgovorima sa kineskim zvaničnicima je istaknuto da obe strane teže ka novim, različitim i boljim odnosima, rekao je Dempsi. On je, međutim, dodao da tim odnosima mora da se priđe u kontekstu njihovih drugih odgovornosti i saveza u regionu.

"Da li ćemo trgovati našim odnosima s Japanom da bi imali jače veze s Kinom? Odgovor je ne. To se neće promijeniti", poručio je Dempsi.

Japanski premijer Šinzo Abe u utorak je zapretio da će "silom protjerati" svako kinesko iskrcavanje na grupu ostrva u Istočnom kineskom moru, kojima upravlja Japan i zove Senkaku, a svojata ih i Peking kao Dijaoju.

Dempsi je ranije rekao da je tokom posjete Kini podsjetio kineske zvaničnike da SAD imaju obaveze prema odbrani Japana koje moraju da ispoštuju.

Američko- japanski ugovor o bezbjednosti obavezuje Sjedinjene Države da intervenišu i brane Japan, ukoliko su napadnute teritorije kojim upravlja Tokio, kao što je slučaj sa spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru.

Galerija

Bonus video: