Od belgijske škole do sirijskog ratišta

Ekspert EU za borbu protiv terorizma kaže da su stotine Evropljana otišle u Siriju da se bore protiv režima Bašara al Asada
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 17:35h

Koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma kazao je da se stotine Evropljana bore na strani pobunjeničkih snaga u Siriji protiv režima Bašara al Asada. Procjenjuje se da ih trenutno ima oko 500, rekao je Žil de Keršov za BBC.

Obavještajne agencije su zabrinute da bi pojedini mogli da se priključe grupama bliskim Al Kaidi i da se kasnije vrate u Evropu da izvrše terorističke napade.

Velika Britanija, Irska i Francuska su među članicama EU koje imaju najviše boraca u Siriji.

„Nisu svi oni ekstremisti uoči odlaska, ali je vrlo vjerovatno da će mnogi tamo biti radikalizovani i obučavani“, kazao je De Keršov za BBC. „Kao što smo imali priliku da vidimo iz prethodnih situacija, mogli bi stvoriti ozbiljnu prijetnju pošto se vrate“.

„Oni će biti veterani i mogli bi inspirisati druge ljude“, dodao je.

Širom Evrope, obavještajne agencije su pojačale istrage, a vlasti ulažu napore da utvrde kako se te osobe regrutuju.

Jedna belgijska porodica je saopštila da se njihov sin pridružio pobunjenicima koji se bore protiv Asadovog režima.

Devetnaestogodišnji Brajan de Mulder iz Antverpena jedan je od stotina za koje evropske vlasti vjeruju da su u Siriji.

„To nije Brajan kojeg je odgajala njegova majka“, kazala je njegova tetka Ingrid de Mulder. „Brajan je bio atletski građen, sportista koji je pomagao svima. Nikada nismo vidjeli tu njegovu stranu. Poput programiranog robota je“. Ingrid je ispričala da se Brajan preobratio u islam prije dvije godine. Porodica je na početku pružala podršku ali su kazali da je postepeno postajao sve radikalniji nakon što je ušao u grupu poznatu kao Šarija za Belgiju.

„Postao je fanatik. Samo je želio da se moli. Napustio je školovanje“, kazala je Ingrid.

Porodica je bila toliko zabrinuta da su se prošlog ljeta preselili u novi dom, 160 km od Antverpena, ali to nije pomoglo.

„Počeo je da govori 'Mogu da radim šta god želim i čak iako umrem nije me strah, otićiču u Alahov raj“, rekla je.

Brajan je otišao u januaru ove godine. Do tada je promijenio svoje ime u Abu Kasem Brazili. Njegova 12-godišnja sestra Ašia je bila posljednja osoba u porodici koja ga je vidjela.

„Rekao joj je: 'Volim te ali me više nikada nećeš vidjeti“, ispričala je Ingrid.

„Napustiti svu porodicu i više nikada ne kontaktirati sa majkom... Mislim da se ponaša kao vojnik. Alahov vojnik“.

Belgijska policija je prošle sedmice izvršila racije u desetine domova osoba povezanih sa grupom Šarija za Belgiju.

Vlasti su optužile grupu da je tokom protekle godine regurutovala više od 30 osoba koje su otišle u Siriju.

Bašar al Asad je više puta rekao da je pobuna protiv njega uglavnom djelo „terirista koji imaju podršku iz inostranstva“.

Do sada su Sjedinjene Države i EU odbijale da naoružavaju pobunjenike, djelom iz zabrinutosti da bi oružje moglo završiti u rukama islamskih ekstremista inspirisanih djelima Al Kaide.

Žak Bere, jedan od osnivača organizacije „Ljekari bez granica“, kazao je za BBC da je tokom prošle godine liječio petoricu povrijeđenih Evropljana.

„Dvojica braće bila su iz Francuske, druga dvojica iz Britanije i bio je jedan državljanin Švedske sirijskog porijekla. Izgledali su potpuno izgubljeno. Djelovali su poput mašina. Bilo je zastrašujuće“.

Bere je naveo da je jednog od braće insprisao Mohamed Mera, napadač koji je ubio sedam osoba na jugozapadu Francuske prošle godine u ime Al Kaide. Mera je ubijen u razmjeni vatre sa policijom, tokom opsade njegovog stana u Tuluzu.

„On (jedan od francuske braće) mi je kazao da je Mohamed Mera pravi heroj, primjer koji treba slijediti“.

„NE vraćam se u zemlju nevjernika“

Za porodicu Brajana de Muldera čekanje se nastavja. Ispričali su da im je Brajan prije nekoliko dana na Fejsbuku poručio da moraju postati iskreni vjernici.

„Više niste moja porodica“, napisao je. „Moja muslimanska braća su moja porodica. Ukoliko vas ikada budem kontaktirao, morate biti na koljenima tražeći oproštaj a prije toga se morate preobratiti u islam“.

Zatim je dodao: „Nikada se neću vratiti u Belgiju jer je to zemlja puna nevjernika“.

Porodica je kazala da je Brajan poslao poruku jednom drugu u kojoj je napisao da je blizu sirijske prijestonice, Damaska. Njegova tetka strahuje da Brajan nikada neće biti isti. Ali dok sjedi u bašti, gledajući starije fotografije na kojima je odjeven u fudbalski dres, u njoj i dalje postoji nada.

„Svaki dan se molim. Nadam se da će jednog dana uvidjeti problem. Ili njegovim riječima: inšala (božija volja)“.

Galerija

Bonus video: