sukob šiita i sunita

Sedam mrtvih u eksploziji automobila bombe u Bagdadu

Najmanje sedam osoba je poginulo, a 23 je povrijeđeno u eksploziji automobila bombe u Bagdadu, saopštili su irački zvaničnici.
0 komentar(a)
Bagdad, Irak, auto bomba, Foto: AP
Bagdad, Irak, auto bomba, Foto: AP
Ažurirano: 24.04.2013. 18:35h

Automobil - bomba koji je eksplodirao u otvorenom tržnom centru u istočnom dijelu iračkog glavnog grada odnio je 7 života dok je još 23 ljudi lakše i teže povrijeđeno, naveli su irački zvaničnici.

Bilans nastradalih u nasilju koje od juče potresa Irak se ovim podigao na 125 mrtvih i 268 povrijeđenih. Većina je nastradala u nemirima tokom demonstracija koje su organizovali suniti protiv šiitskog premijera Nurija al-Malikija.

U jučerasnjim sukobima policije i demonstranata u većinski sunitskoj Havidži, poginulo je 27 osoba. Sukob je izbio kada su pripadnici policije pokušali da privedu neke od naoružanih učesnika skupa, protivnika iračkog premijera.

Iračka vojska juče je ubila 13 osoba koje su napale kontrolne vojne punktove u provinciji Kirkuk, na sjeveru Iraka. Ti napadi su organizovani u znak osvete zbog poginulih tokom demonstracija u Havidži.

Zbog porasta napetosti između sunita i šiita strahuje se da bi zemlja mogla da upadne u novi ciklus međuvjerskog nasilja, navodi agencija Asošiejted pres.