Kineski brodovi uplovili u japanske vode kod ostrva Senkaku

Japanska obalska straža potvrdila je da su kineski brodovi uplovili, jutros oko 8 časova po lokalnom vremenu
2 komentar(a)
Ostrva Senkaku, Ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
Ostrva Senkaku, Ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.04.2013. 07:56h

Flota od osam kineskih brodova ušla je u japanske teritorijalne vode u blizini spornih ostrva Senkaku, čiji je dio arhipelaga pod suverenitetom Japana.

Japan ima suverenitet nad spornim ostrvima od septembra 2012.

Japanska obalska straža potvrdila je da su kineski brodovi uplovili, jutros oko 8 časova po lokalnom vremenu, u zonu od 12-nautičkih milja od malih ostrva Senkaku, koji Kina poziva Diaoju u Istočnom kineskom moru i Tokio je odmah pozvao kineskog ambasadora u Japanu da bi uputio zvanični protest.

Šinzo Abe, japanski premijer, obećao je da će "silom proterati bilo kakvo kinesko iskrcavanje na ostrva u centru teritorijalne zone", pošto su kineski brodovi uplovili u sporne vode, prenosi agencija AFP.

"Preduzećemo odlučnu akciju protiv bilo kakvog pokušaja da uđu u teritorijalne vode i iskrcaju se", izjavio je Šinzo Abe u parlamentu u odgovoru na pitanja poslanika.

On je istakao da bi "bilo prirodno da ih izbace silom, ukoliko se (Kinezi) iskrcaju".

U septembru prošle godine, tenzije između dvije zemlje ozbiljno su se zaoštrile kada je Japanska vlada kupila tri sporna mala ostrva od privatnih vlasnika.

Japanska preduzeća napadnuta su u nekoliko gradova Kine, a kineski patrolni brodovi su u nekoliko navrata uplovljavali u vode u blizini nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Bonus video: