Prvi irački izbori nakon odlaska Amerikanaca obilježeni nasiljem

U pokušaju da umiri Iračane, Al- Maliki je objasnio da su izbori jedino oružje kojim će moći da se bore za svoje ciljeve
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2013. 18:55h

Oko 13,8 miliona iračkih birača glasa danas na prvim lokalnim izborima nakon odlaska američkih vojnih snaga krajem 2011. a izborni dan protiče uz nasilje, eksplozije i žrtve.

Današnji izbori u Iraku će odrediti kolika je popularnost šiitskog premijera Nurija al-Malikija. Diplomate i posmatrači sumnjaju u vjerodostojnost tih izbora, pošto na njima učestvuje samo 12 od 18 iračkih pokrajina.

Ekstremističke grupe su pojačale napade kako bi destabilizovale vlast premijera al-Malikija. Malikijeva vlada je ušla u oštar sukob s militantima nakon poboljšanja odnosa Bagdada i Teherana, a Maliki je zauzeo neutralan stav prema sukobu u Siriji. Od početka godine, četrnaest kandidata je ubijeno dok se u Iraku dešava sve više atentata - od nedjelje je ubijeno više od 100 ljudi.

Novi incidenti su zabilježeni jutros, kada su ranjene najmanje četiri osobe. Četiri osobe su ranjene u minobacačkoj paljbi i seriji eksplozija blizu jednog biračkog mjesta južno od Bagdada a još jedna bomba je eksplodirala u pokrajini Babilon blizu kuće jednog člana snaga bezbjednosti.

Premijer al-Maliki je izjavio "da nema povratka". U pokušaju da umiri Iračane, on je objasnio da su izbori jedino oružje kojim će moći da se bore za svoje ciljeve.

Snage bezbjednosti su pojačale kontrole i raspoređene su sve snage ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova. Samo vozila sa specijalnim dozvolama mogu da se kreću ulicama Bagdada, a prilazi biračkim mjestima su zaštićeni bodljikavom žicom.

Galerija

Bonus video: