Rohani: Dokle god to bilo moguće za Iran, ostaćemo vjerni sporazumu

0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta
Hasan Rohani, Foto: Beta
Ažurirano: 04.07.2018. 12:34h

Predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao je danas tokom posjete Beču na očuvanje nuklearnog sporazuma uprkos američkom povlačenju.

"Dokle god to bilo moguće za Iran, mi ćemo ostati vjerni sporazumu i nećemo se povući, ali pod uslovom da i mi imamo koristi od toga", rekao je Rohani i dodao da će Iran ostati, ako druge potpisinice sporazuma garantuju interese zemlje.

Predsjednik Irana traži podršku ostalih potpisnica jer su SAD pored povlačenja iz sporazuma najavile i sankcije Iranu.

Agencija Irna javila je da će se ministri inostranih poslova pet zemalja potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom sastati u petak u Beču, prvi put od američkog povlačenja.

U Beču je u julu 2015. godine potpisan nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

Sporazum je omogućio da Iran izađe iz međunarodne izolacije i da se dio ekonomskih sankcija ukine toj zemlji. Iran je zauzvrat obećao da odustaje od nuklearnih težnji i eventualne proizvodnje atomske bombe.

Rohani je prije Austrije boravio u Švajcarskoj, koja u Iranu zastupa američke interese, jer SAD i Iran nemaju diplomatske odnose.

Bonus video: