Aerodrom na Haitiju se sada zove po Ugu Čavesu

Pista tog aerodroma, dugačka 5.334 metra, obnovljena je u oktobru venecuelanskim novcem
1 komentar(a)
Ugo Čaves, Foto: Beta/AP
Ugo Čaves, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.04.2013. 09:20h

Portparol premijera Haitija je izjavio da je jedan aerodrom na sjeveru te ostrvske države preimenovan i da se sada zove po preminulom venecuelanskom predsjedniku Ugo Čavesu.

Geri Bodo, portparol haićanskog premijera Lorana Lamota, rekao je da se Međunarodni aerodrom "Kep-Haitijan" od sada zove Međunarodni aerodrom "Ugo Čaves", prenijela je agencija AP.

Pista tog aerodroma, dugačka 5.334 metra, obnovljena je u oktobru venecuelanskim novcem.

Venecuela je jedan od najvećih pomagača Haitija. Za pomoć toj siromašnoj karipskoj zemlji je poslije katastrofalnog zemljotresa 2010. obećala 1,2 milijarde dolara, više nego bilo koja druga zemlja, ali joj je do sada dostavila "svega" 222 miliona dolara.

Haićanski predsjednik Mišel Marteli otputovao je juče sa Haitija da bi prisustvovao inauguraciji novoizabranog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Maduro bi trebalo da danas u Karakasu položi zakletvu i preuzme predsjedničku dužnost na ceremoniji kojoj će prisustovati nekoliko latinoameričkih lidera.

Nacionalni izborni savjet (CNE) provjerio je do sada 54 odsto glasačkih listića i saopštio da je Maduro dobio 50,8 glasova a njegov opozicioni rival Enrike Kapriles 49 odsto.

Kaprilesov izborni štab zvanično je zatražio ponovno prebrojavanje glasova od Nacionalnog izbornog savjeta, koji je saopštio da "mora da se poštuje pravo na protest i neslaganje".

Venecuelanska izborna komisija saopštila je da će pregledati preostalih 46 odsto elektronskih glasova koji nisu bili provjereni nakon što je predsjednik Nikolas Maduro pobijedio na izborima održanim u nedjelju.

Bonus video: