Javni oglas za tajnu službu: Mosad regrutuje i preko Fejsbuka

„Ukoliko ste smjeli, oštroumni i posjedujete vještine, možete biti član državne službe“
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 07:28h

„Zatvorenik Iks“ možda nije poslužio kao dobra reklama. Ali smrt agenta Mosada, koji je pronađen obješen u svojoj samici u dobro čuvanom izraelskom zatvoru, nije odvratio državnu tajnu službu da traži nove regrute.

Mosad je započeo kampanju regrutovanja agenata putem interneta kojom se pozivaju „kreativni muškarci/žene koji vole izazove da apliciraju za interesantan, nesvakidašnji i dinamičan posao“, prenijela je izraelska štampa.

Reklama, koja se pojavljuje i na društvenim mrežama, glasi: „Ukoliko ste smjeli, oštroumni i posjedujete vještine, možete biti član državne službe“.

„Ukoliko umijete pokrenuti, fascinirati i motivisati ljude, možda baš vi posjedujete kvalitete koje mi tražimo. Ukoliko posjedujete sve navedeno, vrata Mosada su za vas otvorena“, stoji u reklami.

Tajna služba upozorava na „neuredan životni stil“ ali obećava jednogodišnju obuku uz „kratka i brojna putovanja van zemlje“, prenio je „Gardijan“.

Mosad, čije zvanično ime glasi Institut za obavještajne i specijalne operacije, stekao je reputaciju nemilosrdne agencije od njenog osnivanja 1948. Njihove veoma rizične tajne operacije uključivale su upotrebu dvostrukih identiteta, usavršenog prerušavanja i najsavremenije tehnologije.

Međutim, Mosad je takođe privukao pažnju loše izvedenim operacijama, uključujući pokušaj atentata na Haleda Mešala, kada su agenti ubacili otrovnu susptancu u uvo lidera Hamasa 1997. u Jordanu. Jordanski kralj Husein primorao je Izrael da dostavi protivotrov.

Bonus video: