Iran: Vojska je sposobna da sama uništiti Izrael

Iranska redovna vojskau stanju je da sama uništi Izrael, rekao je danas iranski general odgovarajući na izjave jednog visokog izraelskog zvaničnika. SAD usvojile rezoluciju o vojnoj podršci Izraelu
77 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 13:11h

Iranska redovna vojska u stanju je da sama uništi Izrael, rekao je danas jedan iranski vojni general odgovarajući na izjave jednog visokog izraelskog zvaničnika o sposobnosti Izraela da se suprostavi iranskom nuklearnom programu.

"Za sučeljavanje s tim režimom ne treba nam da upotrijebimo sve kapacitete naših vojnih snaga. Iranska vojska je sposobna da sama uništi Izrael", rekao je general Ataolah Salehi u sklopu godišnje parade vojnih snaga, prenosi agencija Mehr.

Uporedo s redovnom vojskom koja ima 600.000 pripadnika, Iran je nakon revolucije 1979. osnovao i elitno vojno tijelo, "Čuvare revolucije", koje kontroliše balistički program Irana. Stručnjaci smatraju da "Čuvare revolucije" sačinjavaju jedinice koje broje 120.000 ljudi i da su moćnije i bolje opremljene od ostatka vojske.

U utorak je šef izraelskog vojnog štaba Beni Genc rekao da je izraelska vojska sposobna da sama napadne Iran, bez često spominjane američke pomoći.

Iranska vojska je tokom vojne parade pokazala i tri nove bespilotne letjelice.

Iran je u decembru 2011. objavio da je srušio sofisticiranu američku izviđačku bespilotnu letjelicu RQ-170 Sentinel i pokrenuo njeno kopiranje i domaću proizvodnju.

SAD usvojio rezoluciju o vojnoj podršci Izraelu ukoliko budu "primorani" da napadnu Iran

Dok je Izrael juče obilježavao 65. godišnjicu nezavisnosti, američka kancelarija za spoljnje poslove pri američkom Senatu glasala je i odobrila Rezoluciju 65 kojom se SAD u potpunosti stavlja na stranu Izraela u slučaju izbijanja vojnog konflikta s Iranom. Aktuelnu rezoluciju još mora da usvoji i američki Senat za koji se pretpostavlja da će to sigurno i učiniti.

Rezoluciju su predstavili senatori Robert Menendez i Lindzi Graham.

U tekstu rezolucije se ističe: "Ukoliko Vlada Izraela bude primorana da preduzme vojnu akciju u svrhu legitimne samoodbrane protiv iranskog vojnog nuklearnog programa, Vlada SAD će stajati uz Izrael i dostaviti Izraelu, u skladu sa zakonima SAD-a i ustavnom odgovornšću Kongresa koji autorizira upotrebu vojne sile, diplomatsku, vojnu i ekonomsku podršku u odbrani izraelske teritorije, naroda i postojanja"

U tekstu dokumenta istaknuto je nekoliko klauzula po pitanju odnosa američke Vlade prema Iranu, pa se tako navodi: "Stejt Department klasifikuje Islamsku Republiku Iran kao sponzora terorizma još od 1984. Islamska Republika Iran je 'najaktivniji sponzor terorizma' na svijetu." Takođe se ističe: "Iranske vlasti dale su oružje, obuku i finansijsku podršku režimu Bašara al-Asada koji tlači i ubija vlastiti narod".

Ova rezolucija, koja je puna neutemeljenih argumenata, dolazi iznenada i moglo bi se reći da su najveće želje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sada zaista uslišene, nakon više godina urgiranja za ovakvu javnu deklaraciju SAD-a.

Valja obratiti pažnju da se u tekstu američke rezolucije nigdje ne spominje potencijalni iranski napad već "ukoliko Vlada Izraela bude primorana da preduzme vojnu akciju", drugim riječima ovom rezolucijom daje se legitimitet potencijalnoj vojnoj agresiji Izraela kojem je ostavljeno na volju da procijeni kada i šta će nazvati agresijom na Izrael, prenosi portal advance.hr.

Galerija

Bonus video: