Spašena posada kineskog broda u plamenu

Članovi posade su napustili vatrom zahvaćeni brod "Kai Sin" a prihvatio ih je norveški brod Džuvel, oko 55 kilometara od čileanske istrazivačke baze Bernardo O'Higins
0 komentar(a)
Kineski brod u plamenu, Foto: AP
Kineski brod u plamenu, Foto: AP
Ažurirano: 18.04.2013. 09:18h

Kineski brod za preradu ribe zahvatio je u srijedu požar u blizini obale Antarktika, a 97 članova posade je spasio norveški brod koji je bio u blizini, dok se mornarica Čilea priprema da spriječi ekološku štetu.

Članovi posade su napustili vatrom zahvaćeni brod "Kai Sin" a prihvatio ih je norveški brod Džuvel, oko 55 kilometara od čileanske istrazivačke baze Bernardo O'Higins u blizini sjevernog vrha poluostrva na Antarktiku, saopštili su čileanski zvaničnici.

Brod nije u neposrednoj opasnosti od potapanja i obližnji brodovi ga mogu odvući dalje od obale Antarktika ukoliko to bude potrebno, rekli su zvaničnici. Kapetan Huan Marčelo Vilegas, pomorski guverner čileanskog dijela Antarktika, rekao je agenciji AP da čileanska mornarica može da pošalje tegljač da prevuče brod u luku ukoliko je to isplativo, misleći na stanje u kojem se izgoreli brod nalazi.

Čileanske vlasti pripremaju drugi let izviđačkog aviona koji treba da provjeri stanje broda.

"Kai Sin" je isplovio iz luke u Urugvaju i čileanski zvaničnici ne znaju koliko goriva je nosio, rekao je Vilegas. On je rekao da su u ovom trenutku vremenski uslovi povoljni, more je mirno i nema vjetra, tako da ne prijeti neposredna opasnost da brod potone. Jedan čileanski brod je upućen da preuzme kineske mornare, rekao je on.

Kineska agencija Sinhua je javila da je ambasada u Santjagu u stalnim kontaktima sa čileanskim vlastima oko ovog incidenta.

Grupa za zaštitu okoline, Grinpis je rekla da je kineski brod dio međunarodne flote od oko 50 plovila koji imaju dozvolu od strane međunarodne komisije za zaštitu morskog dobra da love ribu uz obale Antarktika. Ta organizacija se protivi lovu kod Antarktika jer smatra da će time biti pogođen ekosistem i cjelokupni lanac ishrane u okeanima.

Bonus video: