Kina kritikuje SAD zbog jačanja snaga u Pacifiku

Portparol Ministarstva odbrane rekao je da su takvi koraci suprotni regionalnim političkim usmjerenjima i da štete miru i stabilnosti
88 pregleda 7 komentar(a)
Kineska vojska, Foto: Telegraph.co.uk
Kineska vojska, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 16.04.2013. 09:08h

Kineska vojska kritikovala je Sjedinjene Države zbog destabilizacije azijsko-pacifičkog region slanjem dodatnih snaga u tu oblast i jačanjem saveza sa svojim regionalnim partnerima.

SAD vrši ovu preraspodjelu u trenutku kada se povlače njegove snage iz Avganistana

Portparol Ministarstva odbrane Jang Judžun rekao je na konferenciji za štampu da su takvi koraci suprotni regionalnim političkim usmjerenjima i da štete miru i stabilnosti. Jang je rekao da zemlje koje su u to uključene treba umjesto takvog djelovanja da se usredsrede na jačanje povjerenja među regionalnim akterima.

Kineska vojska je stalno kritikovala to što je Vašington poslao dodatne brodove i ljudstvo u Aziju a istovremeno nastojao da ojača saradnju sa partnerima sa kojima ima ugovore, uključujući Japan i Filipine, i druge zemlje kao što je Vijetnam.

SAD vrši ovu preraspodjelu u trenutku kada se povlače njegove snage iz Avganistana. Peking to vidi kao pokušaj da se ograniči kineski diplomatski, vojni i ekonomski uspon, navodi agencija AP.

Bijela knjiga

Kina je objavila Bijelu knjigu o nacionalnoj odbrani u kojoj se navodi njen koncept bezbjednosti i upotreba oružanih snaga u miru. Ovo je osmi dokument ove vrste od 1998. godine.

"Pred Kinom je težak zadatak da očuva svoje nacionalno ujedinjenje, teritorijalni integritet i razvojne interese"

U njemu se navodi da se Kina zalaže za novi bezbjednosni koncept uzajamnog povjerenja, uzajamne koristi, jednakosti i koordinacije, u kome se zalaže za sveobuhvatnu bezbjednost, navodi agencija Sinhua.

"Kina nikad neće tražiti hegemoniju niti će se ponašati na hegemonistički način, niti će učestvovati u vojnom širenju", navodi se u dokumentu. Takođe se kaže da će Kina izgraditi jaku nacionalnu odbranu i moćne oružane snage koje su u skladu sa kineskim međunarodnim položajem i koje ispunjavaju potrebe njene bezbjednosti i razvojnih interesa.

Ukazuje se da se Kina i dalje suočava sa mnogim i komplikovanim bezbjednosnim prijetnjama i izazovima.

"Pred Kinom je težak zadatak da očuva svoje nacionalno ujedinjenje, teritorijalni integritet i razvojne interese", piše u Bijeloj knjizi.

Broj aktivnih snaga

U dokumentu se navodi različita upotreba vojnih snaga u mirnodopsko vrijeme i navodi da odgovora na ključne potrebe Kine sa ciljem da se održi mir, obuzdaju krize i pobijede ratovi.

Opremljena je serijom "Dong Feng" balističkih raketa i "Čang Džian" krstarećih raketa

Kineska vojska koristi se da očuva granicu, obalsku, teritorijalnu i vazdušnu bezbjednost, piše u dokumentu i dodaje da će one jačati svoju borbenu gotovost i vježbe. One će spremno odgovoriti i spriječiti svaku provokativnu akciju koja ugrožva kineski suverenitet, bezbjednost i teritorijalni integritet, piše u dokumentu.

U dokumentu se prvi put navode brojevi aktivnih snaga u raznim rodovima kineske Narodne oslobodilačke vojske. Kina sada ima u svojim kopnenim snagama oko 850.000 vojnika u 18 kombinovanih korpusa i dodatne kombinovane operacionalne brigade, navodi ovaj dokument.

Kineska mornarica ima 235.000 oficira i vojnika i ima tri flote - Beihai, Doghai i Nanhai. Vazdušne vojne snage sada broje oko 398.000 oficira i ljudstva i vazdušnu komandu u svakoj od sedam vojnih vazdušnih oblasti.

Druga artiljerijska snaga Kineske narodne oslobodilačke vojske - ključna snaga za strateško odvraćanje - sastoji se od nuklearnih i konvencionalnih raketnih snaga i operacionalnih jedinica za podršku.

Opremljena je serijom "Dong Feng" balističkih raketa i "Čang Džian" krstarećih raketa. Ona takođe ima vojne baze, baze za obuku i specijalizovane jedinice za podršku kao i akademije i institucije za istraživanje, piše u dokumentu.

Bonus video: