Argentina osuđuje Britaniju zbog vojne vježbe na Malvinima

Prije više od 30 godina, 1982. Argentina i Britanija vodile su 74-dnevni rat u kojem je poginulo 900 vojnika
0 komentar(a)
Malvini, Foklandi, Foto: Beta/AP
Malvini, Foklandi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.04.2013. 07:50h

Argentinska vlada osudila je Veliku Britaniju zbog vojnih vježbi koje planira da održi na Malvinskim ostrvima, koje Britanci zovu Foklandi.

Argentinska vlada je "pokazala da je spremna da se kroz pregovore sa Britanijom pronađe definitivno rješenje spora"

"Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova saznalo je da britanska vlada planira da izvede nove vojne vježbe na okupiranoj argentinskoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u planu je i lansiranje raketa sa ostrva, a vježba je trebalo da počne 15. aprila i da traje do 26. aprila. Malvini se nalaze 400 kilometara od argentinske obale i 12.700 kilometara od britanske.

Ta strateški važna ostrva su pod britanskom kontrolom od 1833. godine. Na ostrvu živi manje od tri hiljade stanovnika. Argentina smatra da joj ta ostrva pripadaju. Prije više od 30 godina, 1982. Argentina i Britanija vodile su 74-dnevni rat u kojem je poginulo 900 vojnika, mahom argentinskih.

Britanija odbija bilo kakav razgovor i insistira na pravu samoopredjeljenja stanovnika ostrva koji su se na referendumu u martu izjasnili da ostanu pod britanskom vlašću.

Argentinska vlada je "pokazala da je spremna da se kroz pregovore sa Britanijom pronađe definitivno rješenje spora" i "ponovo osuđuje insistiranje Velike Britanije da izvodi vojne vježbe u jednom regionu u kojem nema nuklearnog naoružanja", saopštilo je ministarstvo.

Bonus video: